Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 11. studenoga 2012.

PALAČINKA PARTY


Kako vrijeme postaje hladnije tako se i ponuda svježeg voća na tržnici smanjuje pa hladniji dani postaju idealni za druženje uz kuhano vino i neke druge slatke zalogaje.

Palačinke su jedno od onih svestranih jela koje svi volimo, svi im se uvijek veselimo i svi ih znamo pripremiti. Svatko ima neki svoj recept. Samo onih američkih debelih palačinkica koje smo nekad gledali po filmovima prelivene raznim sirupima za kojima su nam sline curile, ima bezbroj vrsta. Trebale bi nam godine da ih sve isprobamo no nema potrebe, bez iznimke sve su dobre.


Svatko ima neki svoj recept, netko u glavi netko na papiru a
od svih do sada iskušanih ja sam izabrala ovaj kojeg nam je ispekla simpatična studentica na razmjeni iz Kanade koju smo jednog ljeta ugostili kod nas na moru.

POTREBNO:

1 jaje
1 šalica brašna ( 250 ml )
1 šalica mlijeka ( 250 ml )
1 vanili šećer
prstohvat soli
malo tekućeg ekstrakta vanilije
3 vrhom pune žličice praška za pecivo

Naravno, u njega se dodaju dodaci poput limunove korice, kokosa, cimeta, đumbira ili čokoladnog čipsa, zatima razne arome ( kava, čokolada, rum... ) pa sve do onih poput bučinog pirea, ricotta sira ili nekog svježeg voća poput jabuka ili borovnica.
A znate one mlinčeke za posipanje sa raznim kombinacijama slatkih začina? moja omiljena je ona od čokolade i čilija .......mmmm...


Osim toga tu je i onaj recept naših mama i baka koje su u tijesto za palačinke ( ponekad od integralnog brašna ) umiješale očišćene i na ploškice narezane jabuke, dodale cimet i žlicu ruma pa ispekle deblje palačinke i servirale s domaćim džemom od šljiva.
Preljevi poput javorovog sirupa, meda, vanili kreme ili običnog šlaga već su totalna klasika pa zašto za promjenu ne probati u posljednje vrijeme veoma moderan umak od SLANOG KARAMELA? Neki dan sam na TV-u gledala kako se sprema i doista je jednostavno.


Ruski BLINI jedan su od primjera kako se integralne palačinkice mogu dobro sljubiti s raznim slanim nadjevima, npr kavijarom i vrhnjem ili vrhnjem i dimljenim lososom. Blini se rade od hajdinog brašna sa suhim kvascem pa je tijesto više poput dizanog. No okus je odličan, aromom malo drugačiji pa se upravo takav dobro slaže sa slanim nadjevima ili recimo kao prilog uz pečenje.



PALAČINKE OD HELJDINOG BRAŠNA

Sastojci:
1 ½ čaše buttermilka (može se zamijeniti mješavinom jogurta i mlijeka, ili kiselim mlijekom)
3 jušne žlice rastopljenog maslaca
12 jušnih žlica heljdinog brašna ( ili pola običnog pola heljdinog )
1 čajna žlica šećera ili agava sirupa
½ čajne žlice sode bikarbone
½ čajne žlice praška za pecivo
maslac/ulje za pečenje

Priprema
U jednoj zdjeli promiješati suhe sastojke, a u drugoj buttermilk i maslac. Spojiti ih i dobro promiješati. Ostaviti da stoji 45 minuta ( a najbolje preko noći).

Zagrijati tavu i dodati jednu žlicu maslaca ili ulja. Kada se maslac otopi peći male palačinkice i servirati sa slatkim ili slanim nadjevom.



Na kraju još PALAČINKICE SA SVJEŽIM KRAVLJIM SIROM prema receptu iz časopisa Dobra hrana br. 11

1 šalica glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
2 žličice šećera
4 jaja
1 šalica svježeg kravljeg sira
1/2 šalice mlijeka
2 žlice maslinova ulja

1) Pomiješati brašno, sol, šećer i P/P ( prašak za pecivo )
2) Istući jaja s mlijekom pa dodati sir i ulje
3) Pomiješati obje smjese pa ih miksati dok se ne dobije glatka jednolična smjesa
4) Može ih se peći odmah ali bolje da odstoji u hladnjaku sat-dva ili preko noći
5) Peći male palačinkice da porumene s obje strane
6) Poslužiti s preljevom od javorova sirupa ili kao što je na gornjoj slici s UMAKOM OD KARAMELA tople ili hladne

....a kako palačinkama nikad nije kraj, taman dok sam se spremala završiti post uletio mi je u vidno polje recept za PALAČINKE S BUNDEVOM koje sad, u sezoni bundeva ne bi trebalo propustiti.

POTREBNO:

225g brašna
2 žlice šećera (najbolje Muscovedo)
2 čajne žličice praška za pecivo
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice đumbira
1/3 žličice muškatnog oraščića
1/3 žličice soli
prstohvat klinčića
200ml malomasnog mlijeka
6 žlica pirea od bundeve
2 žlice rastopljenog maslaca
1 jaje


  1. Pomiješati suhe sastojke; brašno, šećer, prašak za pecivo, začine i sol
  2. u drugoj posudi pomiješati mlijeko, pire od bundeve, maslac i jaje
  3. Pomiješati zajedno obje smjese
  4. Peći palačinkice na srednjoj temperaturi oko 2 minute sa svake strane
  5. poslužiti uz javorov sirup
Palačinkice su rahle i za razliku onih sa sirom, pjenušave i pufaste. Kako nisam imala mljevenih klinčića stavila sam malo mješavine za medenjake i malo mljevenog đumbira. Njama.

...i naravno, nije kraj, slijedi još