Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 24. studenoga 2012.

INTEGRALNI SPÄTZLI



Ako volite domaću tjesteninu spatzli spadaju u red omiljenih recepata. Iziskuju minimum vremena i minimum sastojaka a rezultat je maksimum okusa i garantiranog zadovoljstva.


Uz to, ako kao ja volite eksperimentirati s brašnima, dobit ćete zanimljiv spektar okusa, no volite li klasiku najbolje se držati originala, doista još nisam čula da se nekom nije dopao.

Ovoga je puta na redu bilo raženo, no isto je tako dobro heljdino koje fantastično paše s prženim lukom i špekom ili šunkom (još bolje čvarcima), zatim rižino, slanutkovo, kestenovo ili bilo koje drugo koje vam dođe pod ruku, osim sojinog. Taj mi okus još uvijek nije sjeo. Iako volim sojine proizvode i redovno ih konzumiram to sojino brašno nešto je najstrašnije što sam probala i nisam sigurna da bih se opet upustila u vezu s njim.

Spatzli se također mogu ukuhati u slatko mlijeko ili ih se može servirati sa svježim kravljim sirom i ribanom limunovom koricom prelivene džemom ili nekim preljevom, no mi volimo slane pa obično za ručak napravim nekoliko jednostavnijih, za mesojede i vegetarijance.


Pesto od oraha
---------------->
jednostavno, ne iziskuje pinjole koje često nemamo pri ruci a dugo drži i dobro se čuva u frižideru   ( RECEPT )






Preljev od tri vrste sira
<--------------
već godinama najdraži preljev svima u obitelji. Njegova jednostavnost ne iziskuje mnogo truda- jedno vrhnje za kuhanje, gorgonzola, malo ribanog emmentalera i ribanog parmezana ili bilo koje druge vrste sira. Sve zajedno na laganoj vatri fino rastopiti pa preliti preko njoka, tjestenine ili spatzla. Začinske trave i čili su dobrodošli



Plavi sir s orasima i žalfijom
---------->
za one koji šparaju kalorije pa se čuvaju vrhnja sir s plemenitom plijesni samo namrviti i posuti orasima. Obavezno i malo dobrog maslinovog ulja.







za mesoljupce račići s češnjakom i peršinom na maslinjaku
<-----------


Netreba zanemariti klasičan bologneze, pa klasičan milanese i čitav spektar povrtnih umaka.

Što je najbolje, čeka nas sve ono što još nismo probali i što tek treba otkriti.