Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 17. studenoga 2012.

HRANA JE ZAKON, Michael Pollan ( knjiga )

Michael Pollan jedan je od najpoznatijih svjetskih nutricionističkih autoriteta - kolumnist New York Timesa, profesor novinarstva i ekologije na uglednom Birkleyu i žestoki kritičar američke prehrambene politike.
Autor je nagrađivanih bestselera o hrani, povijesti prehrane, ekologiji, a sve što napiše ili izgovori izaziva žučne rasprave u stručnim i laičkim krugovima.

Pollana smo sreli u nedavno prikazanom filmu 'Hrana' d.o.o.     ( Food Inc. ) koji je izazvao pravu revoluciju nakon svog prikazivanja jer su napokon izašli na vidjelo uvjeti proizvodnje, uzgoja i monopola velikih korporacija koje kroje prehrambenu politiku čitavoj jednoj naciji.

Mala knjižica prehrambenih zakona ( originalni naziv je FOOD RULES an eater's manual ) usmjerena je prvenstveno naciji brze prehrane kao što je Amerika. Mi smo ipak još koji korak odmaknuti od toga stoga savjet poput: 'Ono što dolazi kroz prozor vašeg automobila nije hrana' možda je mrvicu preuranjen za nas no nije na odmet.

Većina pravila je jednostavna i iskoristiva poput onog:'ne jedite ništa što vaša prabaka ne bi prepoznala kao hranu '.
Cijela je knjižica usko usmjerena na cilj koji nam Pollan pokušava reći a to je da hrana danas više nije hrana, da smo prestali razmišljati što kupujemo i što jedemo jer je sve lijepo upakirano pa svoje neznanje skupo plaćamo, i financijski i zdravstveno.

Pravila je 63, svako od njih ima popratan tekst uz objašnjenje, evo nekih: 
 • Jedite hranu ( a ne industrijske novotarije napravljene od prerađenog kukuruza i soje )
 • Ono gore o prabaki u supermarketu već znate...
 • Izbjegavajte prehrambene proizvode koji sadrže sastojke koje običan čovjek ne bi držao u smočnici
 • Izbjegavajte proizvode koji sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup
 • Izbjegavajte proizvode koji među prva tri sastojka imaju navedenu neku vrstu šećera ili sladila (sastojci se na etiketi navode po težini )
 • Izbjegavajte prehrambene proizvode koji imaju više od pet sastojaka
 • Izbjegavajte proizvode koji u svom  nazivu sadrže izraze kao što su 'manje kalorično', 'malo masnoće' ili 'nemasno' ( mnogi proizvodi s malo ili nimalo masti sadrže više šećera da bi nadomjestili gubitak okusa )
 • izbjegavajte hranu koja se prevara da je nešto što nije (margarin je klasičan prmjer a proizvesti nešto poput nemasnog krem sira koji ne sadrži ni vrhnje ni sir zahtijeva izuzetan stupanj prerade )
 • kupujte na krajevima supermarketa i izbjegavajte sredinu (prerađeni prehrambeni proizvodi vladaju središtem, dok se uglavnom voće, povrće, mliječno, riba i meso nalazi duž zidova )
 • jedite samo hranu koja će na kraju strunuti ( što je hrana prerađenija duži joj je rok trajanja, prava je hrana živa - i zato na kraju treba umrijeti. Opaska: najveći dio besmrtnih namirnica nalik na hranu nalazi se na središnjim policama trgovina )
 • jedite hranu od sastojaka koje možete zamisliti u sirovu stanju ili kako rastu u prirodi ( pročitajte sastav Pringlesa i zamislite kako ti sastojci izgledaju u sirovom stanju ili kako rastu u prirodi: to vam neće uspjeti. Ovim ćete pravilom iz prehrane izbaciti raznovrsne proizvode nalik na hranu )
 • hrana nije ono što na svim jezicima ima isti naziv ( Big Mac, Cheetos ili Pringles )
 • bolje je jesti ono što stoji na jednoj nozi ( gljive i biljnu hranu ) od onog što stoji na dvije ( perad ), što je opet bolje jesti od onog što stoji na četiri ( krave, svinje i drugi sisavci ) - kineska poslovica koja iz nekog razloga izostavlja iznimno zdrave ribe
 • ne bacajte vodu u kojoj se kuhalo povrće ( bogata je vitaminima pa je iskoristite za juhe ili umake
 • nemojte jesti žitne pahuljice koje mijenjaju boju mlijeka ( pune su rafiniranih ugljikohidrata i umjetnih aditiva ) 
 • što je kruh bjelji brže ćete umrijeti! stari savjet naših baka, već godinama se zna da što se bijelog brašna tiče naše ga tijelo ne razlikuje umnogome od šećera. Ako nije obogaćeno ne nudi nikakve dobre nutrijente, vlakna ni vitamine skupine B inače prisutne u cjelovitim žitaricama. Nagli rast glukoze izaziva razdražljivost i kaos u metabolizmu inzulina.( Istraživanja su pokazala da su bake bile u pravu ) 
 • nezdravu hranu jedite koliko hoćete sve dok je sami pripremate (pomfrit vam se sigurno neće dati raditi svaki dan )
 • uz obrok popijte čašu vina ( jednu! )
 • platite više jedite manje - umjesto za količinu odlučite se za kakvoću, kvalitetnija hrana je skuplja no zato ćete je više cijeniti i duže uživati u svakom zalogaju. Stara poslovica: ''bolje platiti trgovcu mješovitom robom nego liječniku'' 
 • jednom riječju: jedite manje ( ok, dvije riječi )
 • prestanite jesti prije nego što se u potpunosti zasitite -  na francuskom se 'gladan sam' kaže 'osjećam glad' a kada završe s obrokom Francuzi ne kažu da su siti, nego da 'više ne osjećaju glad'. To je sasvim drugačije razmišljanje o sitosti, stoga nemojte se pitati 'jesam li sit 'nego 'je li nestala glad'
 • jedite kad ste gladni a ne kad osjećate dosadu
 • gozba je u prvom zalogaju ( shvatite li izreku ozbiljno jest ćete sporije i više uživati u hrani )
 • kupite manje tanjure i čaše, ne uzimajte repete, jedite za stolom, ostavite nešto na tanjuru, doručkujte kao kralj....
...i tako se redaju savjeti


Čitajući, nisam se mogla oteti dojmu da takvu knjigu uzmu u ruke oni koji sve to već znaju a oni do kojih bi to trebalo doprijeti, poput naših klinaca, svjetlosnim su godinama udaljeni od prihvaćanja ovakvih savjeta. No sve počinje kod kuće pa tko zna, možda ipak bude vajde od globalne osviještenosti koja je polako krenula

Iako je kod nas organski uzgoj još uvijek vrlo blizu, na rubovima grada u vrtovima naših baka, nije na odmet upamtiti Pollanova upozorenja koja zvone na uzbunu, jer naša je Zemlja tek zrnce pijeska u svemiru i ono što je jučer servirano u njihovom tanjuru sutra će biti u našem. Takva je moda.
A o modi se previše ne razmišlja, ona se ili nosi ili ne nosi. Izbor je naš.