Recept Jamiea Olivera
Pita od piletine ili chicken pie jedno je od važnijih jela u knjizi 'The lost art of pie making' o kojoj sam nedavno pisala. Odlučila sam svakako prvom prilikom probati napraviti jedan takav američki klasik no Jamie me preduhitrio i svojim brzinskim receptom osvojio naprečac. Za razliku od miješanja i razvlačenja domaćeg tijesta, brzinski su recepti uvijek u trendu. Ne samo da nam štede vrijeme, kojeg gotovo pa da i nemamo, nego ako ga i imamo, želimo ga više. Iako ne gledam TV taj mi je Jamie nekako postao obaveza. Za njegovih 30 minuta sjedim pobožno pred ekranom i samo što ne vičem 'tišina, tišina!' na svoja dva psa koja me u čudu gledaju izvaljena na bok u lijenom dremuckanju.
No dobro...
Kako obično vikendom provodim najmanje četiri-pet sati dnevno u kuhinji, kroz tjedan nastojim da u njoj provedem što manje, zato sam Jamievoj piti dala prednost.
Količine procijenite sami ovisno o tome koliko veliku pitu želite. Ja sam uzela puretinu a kako nisam imala mladi luk uzela sam običan i dodala poprilično vlasca.
Tijesto je druga priča. Ako tražite tijesto za pitu u svim će te trgovinama pronaći listove tijesta za savijaču na kojima piše 'Tijesto za pitu' a zapravo jedino mjesto ( u Varaždinu ) gdje drže pravo tijesto za pitu, je SPAR. Kad sam neki dan otišla pogledati što nudi novootvoreni supermarket B-HYPER u centru Lumini, pronašla sam, osim tog istog tijesta za pitu, gotovo tijesto za pizzu istog proizvođača pa moram priznati da me oduševila činjenica da postoji još neko mjesto u gradu gdje se mogu kupiti.
I tako sam kupila oba tijesta a kako se nisam mogla strpjeti znajući da nikad neću peći pizzu odlučila sam svoju pitu od mesa ispeći u tijestu za pizzu.
Ma divotica.
Toliko je krasno podatno i tako se dobro razvlači da sam ga samo malo rukama trebala istegnuti da dobijem poklopac za pitu koju sam odlučila ispeći.
POTREBNO:
pileća prsa
mladi luk
muškatni oraščić
majčina dušica
sol, papar
šampinjoni
mileram
1-2 dl pilećeg temeljca
malo senfa
žlica brašna
Prsa narezati po dužini na trakice i popržiti na malo maslinova ulja. Posoliti, popapriti, dodati komadić maslaca i nasjeckani mladi luk. Sve zajedno malo popržiti, dodati muškatni oraščić, majčinu dušicu, natrgane listiće svježeg lovora ( ili cijeli suhi koji kasnije izvaditi ). Šampinjone nasjeckati pa dodati u piletinu. Dodati i punu veliku žlicu punomasnog vrhnja, žlicu brašna, žličicu senfa i pileći temeljac. Smanjiti vatru pa pustiti da se lagano krčka. Treba biti gusto ukuhano.
Nadjev staviti između dva lista tijesta za pite ( ili ono što sam gore opisala ) i peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok dobije lijepu zlatnu boju. Ja sam preko nadjeva dodala još nekoliko žlica kiselog vrhnja od straha da nebude suviše suho i to se pokazalo kao dobra ideja.
Pitu je Jamie poslužio uz GRAŠAK NA FRANCUSKI NAČIN i pire od mrkve no ja sam odlučila isprobati njegove PEČENE KRUMPIRE i sve je bilo za prste polizati.