U originalu nema mesa no kako moj kućni mesojed smatra da nije obrok ako nema meseka, uvijek na dno stavim jedan poveći pileći rasjek ili jednostavno na kockice narežem piletinu ili puretinu i popržim zajedno s lukom odmah na početku pripreme.
POTREBNO:
( za 3 osobe )
- 40 dag šampinjona
- 50 dag graška u zrnu
- 1 glavica luka
- 2 zelene paprike
- 2 krumpira
- 1 režanj češnjaka
- peršunov list
- kopar
- ulje
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- sol, papar
- 2 žlice brašna
- po želji: mrkvica, meso, kocka od povrća i žlica vegete
Očistiti povrće; šampinjone očistiti i narezati na listiće, češnjak zgnječiti, paprike očistiti od sjemenki i narezati na rezance, krumpir oguliti i narezati na kockice.
Luk sitno skosati i popržiti na ulju. Ako se stavlja meso staviti ga sada. U lonac zatim slagati naizmjenično šampinjone i ostalo povrće.
Svaki sloj posuti sjeckanim peršinom i koprom.
Zaliti vodom da bude pokriveno.
Posoliti i popapriti.
Kuhati na srednjoj vatri 2 sata. Ako je potrebno doliti još malo tople vode.
Desetak minuta prije kraja kuhanja dodati vrhnje s umiješanim brašnom pa kuhati još desetak minuta.
Gotov lonac treba biti upola kuhan, s vrlo malo tekućine.
NAPOMENA: lonac ne miješati samo ga povremeno lagano protresti
Najvažniji začin u ovom jelu je kopar. On nosi čitavu aromu pa ja ovo u pravilu i ne kuham ako nemam kopra.
Recept je izvađen iz kuharice 'Sve u jednom loncu' Branke Vlahović a korisna informacija koja stoji uz recept je ova: u koliko nemamo pravog kiselog vrhnja možemo u umake i razna druga jela staviti mješavinu od mlijeka i limunovog soka u koju se stavi malo brašna.
I još nešto: nikad ne stavljam brašno, rađe žlicu gustina, no dovoljno je gusto i bez njega.
I još nešto: nikad ne stavljam brašno, rađe žlicu gustina, no dovoljno je gusto i bez njega.