Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 24. lipnja 2012.

UMACI UZ MESO I POVRĆE by Jamie

Umaci su zanimljivi zbog toga što na jednostavan način uvijek iznova istu hranu pretvaraju u nešto malo drugačije.

Jamie je dao nekoliko jednostavnih savjeta i ideja. Npr. limun i maslinovo ulje za salatu miješaju se u omjeru 1:3 ( limunov sok : maslinovo ulje ) + sol. Nisam nikad o tome na taj način razmišljala no stvar funkcionira.

Zatim umak od senfa za janjetinu. Janjetina i senf se navodno božanstveno slažu kaže Jamie


Za umak od senfa potrebno je:
  • par grančica ružmarina ( skinutog sa stapke )
  • sol
  • 1 režanj češnjaka
  • malo maslinovo ulja
  • malo vinskog octa
  • 1 žlica Dijon senfa
U mužaru stuči ružmarin i sok, dodati češnjak, maslinovo ulje, ocat i na kraju umiješati žlicu senfa.
Tom mješavinom natrljati polupečenu janjetinu.

Jamie je janjetini prvo narezao kožicu i popržio je u tavi da dobije reš koricu. Zatim ju je premjestio u lim za pečenje, natrljao umakom od senfa, pored mesa stavio cherry rajčice ( na peteljkama ) i sve zajedno ubacio u pećicu na kratko vrijeme. Zatim je u tavi, na masti od pečenja janjetine, napravio umak s kojim je servirao janjetinu pečenu u pećnici. Za njega je potrebno:

  • Slanina
  • žlica brašna
  • crno vino
  • par grančica ružmarina
  • juha od kuhanog povrća
Slaninu nasjeckati na sitne kockice i popržiti na masti na kojoj se pekla janetina. Dodati žlicu brašna, podlijati crnim vinom, ubaciti sitno sjeckani ružmarin i vodu u kojoj se kuhalo povrće. Kad se zgusne, u to ubaciti narezanu pečenu janjetinu iz pećnice i servirati uz kuhano povrće.

Dok je pekao janjetinu kuhalo se povrće (  kelj na 1/4, zelene mahune, mrkva, mladi krumpir u ljusci ).
Za povrće je napravio umak od metvice

Za umak od metvice treba:

  • snopić metvice ( samo lišće )
  • sol
  • malo šećera
  • 2 žlice vinskog octa
  • 2 žlice juhe ili vode u kojoj se kuha povrće
  • 2 žlice maslinova ulja
U mužaru stuči lišće metvice, dodati sol i malu žličicu šećera, ocat, ulje i juhu. Dobro promiješati i preliti preko kuhanog povrća.

Kako sam nekako baš u to vrijeme kuhala povrće i planirala ga servirati uz ribu, iskoristila sam priliku i odmah napravila umak od metvice. Obzirom da sam za povrće već ranije napravila preljev od vrhnja i senfa, odlučila sam metvicu preliti preko ribe. Odlično!


Još jedan od brzinskih preljeva za povrće iskušala sam drugi dan.
Kako je od dan ranije ostalo otprilike pola glavice brokule i nešto više cvjetače, skuhala sam ih na pari i dodala u woku popržene šampinjone i tikvicu. Sve zajedno prelila preljevom od:

  • sok pola limuna
  • maslinovo ulje
  • 2-3 žlice soya sosa ili tamari umaka
  • jedan režanj sitno ribanog češnjaka
Odlično, a malo drugačije.