Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 11. travnja 2012.

SVAKO JUTRO JEDNO JAJE....


Ta su jaja krasna stvar. Osim brojnih prehrambenih vrijednosti, bez njih ne bi bilo kolača, krema i svih ostalih megakaloričnih delicija koje toliko volimo, no ono što je meni ovdje važno su ideje što s bjelanjcima a što sa žumanjcima koji ostaju nakon upotrebe samo jednog od njih.



U pravilu uvijek imam problema s tim oko Božića kad radim MACARONSE pa mi ostane hrpa žumanjaka ili u sezoni krafni kad ne znam kud s bjelanjcima a sad se isti problem pojavio oko Uskrsa kad se nakupilo nekih dvadesetak tvrdo kuhanih jaja pa treba hitno nešto poduzeti.

Sigurna sam da ima brojnih recepata u kojima bi se neki od tih sastojaka mogli iskoristiti no ne slažu se svi s mojim okusnim pupoljcima stoga je ovdje samo nekoliko probranih. Za sad. Nakupit će se kad se ozbiljno dohvatim prepisivanja tih starih famoznih kuharica koje nikako da dođu na red

Nedugo je u časopisu Delicije izašao članak o tome koliko se dugo kuhaju jaja. Neka pravila i vrijeme kuhanja znamo, no da li znamo baš sve?
Ja, recimo, jaja za Uskrs redovno prekuham. Iako znam da se kuhaju 10 minuta ipak mi uvijek vrijeme nekako pobjegne. A poznato je da predugim kuhanjem žumanjci mijenjaju boju ( dobe onaj zeleni rub okolo ) i postaju žilavi.
Za meko kuhana dovoljno je samo 3 minute u kipućoj vodi a za nas ljubitelje nekakve sredine otprilike 5 minuta.
A znate li da će se jaja, ako dodate žlicu soli prilikom kuhanja, lagano guliti i neće se ljepiti za ljusku, pogotovo ako su sasvim svježa? To ne piše u članku ali spada u bakine tajne i važan je dio procesa kuhanja jer šta nam vrijede savršeno skuhana jaja ako smo pola bjelanjka bacili u kantu prilikom guljenja.
Kuhano jaje okrenuti na onu stranu na kojoj je najviše zraka pa lagano udariti. Zašto tamo? Zato da bi zrak odvojio opnu i čitava se jaja lijepo ogulila.

POŠIRANA JAJA: jaje razbiti u kipuću vodu u koju se doda žlica octa i par zrna soli, kuhati 3-4 minute, istovremeno skupljajući bjelanjak šupljikavom žlicom oko žumanjka da se suviše ne raziđe.
Odlična su sa špinatom i pire krumpirom, na poprženom tostu preko šunke i šparoga, a ja ih volim u bujon juhici.

A da ne velim koliko obožavam jaja na oko, onako s hrskavim rubom, mekim žumanjkom, poprženim špekom i malo svježeg vlasca....mmmm...uz to svježu, hrskavu kajzericu...mmmmmmmmmmm......

A sad popis ideja:

OD OSTATAKA BJELANJAKA:

-MACARONS i njegove VARIJACIJE


OD OSTATAKA ŽUMANJAKA:

-KRAFNE
-KREMA OD NARANĐE
-vajnšato s palačinkama


OD VIŠKA TVRDO KUHANIH JAJA, npr. nakon Uskrsa...

OKRUGLICE OD ŠUNKE I JAJA: nasjeckati šunku, tvrdo kuhana jaja, 2 mlada luka, sol, papar, sve povezati jajetom pa oblikovati kuglice i pustiti da se u frižidru stisne. Pažljivo uvaljati u jaje i brašno pa ispržiti na vrućem ulju ( to se zove jaje s jajetom, nisam još probala ali vjerujem da stvar funkcionira :)

VRAŽJA JAJA: žumanjke iz tvrdo kuhanih jaja izvaditi pa pomiješati sa solju, paprom, malo crvene paprike, malo svježeg kravljeg sira i žličicom dobrog senfa ( Dijon )

ZAPEČENA JAJA: nasjeckati šunku i jaja pa pomiješati s kuhanom tjesteninom, preliti bešamelom i zapeći.

NAMAZ OD TUNJEVINE: Odlična stvar! recept je OVDJE


LAGANA SALATA: Feta, mini rajčice, jaja, bosiljak, rikola ili kristalka, vlasac, maslinovo ulje, limunov sok, a mogu se dodati kuhana quinoa, ječam, riža ili neka druga žitarica

UKISELJENA JAJA ( njama )