Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 26. travnja 2012.

DOBRA HRANA br. 11

Ajme kojom se brzinom redaju ove Dobre hrane, skoro pa prođe sezona šparoga do kad uspijem časopis uzeti na red.

Prije nego što krenem s ovim brojem moram nešto reći.
Nakon što mi se nekoliko puta dogodilo da sam prvo prepisala recepte a zatim se neki od njih pokazali kao potpuni promašaj, odlučila sam ukinuti taj (glupi) običaj pa od sad upisujem samo ono što prvo isprobam!
Ipak je ovo moja osobna kuharica. Ne želim sakupljački blog u kojem sve lijepo izgleda a kad trebam nešto skuhati onda luđački listam hrpu starih kuharica tražeći prokušane recepte koji nikad ne omanu.
Možda će postova biti manje ali će zato biti sigurni a linkovi s receptima iz časopisa aktivirani nakon testiranja


Pa onda idemo...

NAMIRNICA MJESECA: Šparoga
Sezona divljih šparoga kratko traje, treba požuriti. Evo nekoliko recepata

1) Na ulju popržiti gljive i mladi luk pa dodati vrhove šparoga i dinstati pet minuta. Baciti na špagete kuhane al dente, zalijati dobrim uljem i sirom i servirati.

2) Rižoto s graškom kuhati podlijevajući temeljcem od stapki šparoga. Na kraju dodati vrhove i vlasac

3) Quiche: Kalup za pitu obložiti masnim tijestom. Pomiješati ribani sir, jaja, kiselo vrhnje i žlicu grisa pa smjesom napuniti tijesto. Na vrh poslagati kuhane šparoge i sjeckani špek. Zapeći.
Tko nije pripremao quiche, bazni recept je OVDJE


Predstavljeno je kuhalo na paru VIVAX FS-650

a odmah iza njega zgodna stranica prepuna reklama za korisna pomagala; silikonski kalupi za čokoladu u obliku zečića ( Sol i papar ), termo posude za gablec ( Home Sweet Home ),


kalupi za pečenje jaja na oko u obliku cvjetića i pištolja ( vidjela sam ih u LIDLu ),



prelijepo porculansko posuđe HERING









sklopiva dizajnerska pjenjača iz Normana Copenhagena




i opet novi model BOSCHevog MUM-a, ovaj put se zove Styline 52120

Pa zatim slijedi nekoliko redova hrane; carpaccio od govedine, carpaccio od tune ( jako bih rado mom dragom ocu, koji strašno voli sirovu hranu, servirala carpaccio, no moram priznati da iskreno sumnjam u kvalitetu mesa, pa čak i ribljeg, na našem tržištu )

Proljetni special: JAJA
Nedugo sam imala post o njima pa da se ne ponavljam.

Jedino što me zaškakljalo u članku je TERINA OD SIRA,
malo sam, doduše bila skeptična prema cherry rajčicama u svježem kravljem siru povezanom želatinom no nakon što sam ih izbacila iz recepta i upustila se u izradu oduševio me. Sasvim jednostavno a iskoristivo. Takve volim.


Jedna zgodna pita od lisnatog tijesta za utrošiti recimo ostatke pečenog mesa:
komadići mesa, šunke, špeka... + glavica kelja, mladi luk, češnjak, mozzarela, zarolati kao savijaču ili složiti u kalup za pitu, premazati jajetom, i gotovo






Pa cheesecake s lososom
( intrigantno )







i na kraju Pavlova s jagodama ((( njama )))
kalorijska bomba
šteta da sam odlučila takve izbjegavati



Veliki proljetni special bavi se nastankom prave slavonske šunke a kako je upravo prošao Uskrs i još nam šunkica svima kola po želučekima, sjećamo se kako je važno znati dobro je skuhati.
Da bi bila idealno skuhana, stavi se u čistu vodu bez dodataka, za 1 kg šunke cca 1 sat ( za 8 kg oko 6 sati ) pa odmah iz vruće vode u hladnu kako bi se stisnule pore i zadržali sokovi. U vodu od šunke kasnije se mogu staviti kuhati jaja da dobe onaj dimljeni šmek.

Što piti uz uskrsni ručak?
sve ste već popili pa do daljnjeg ne pijemo NIŠTA


U serijalu 'Isprobani recepti' na redu je PROLJETNI BRUNCH. Bogatiji doručak ilitiga marenda, lagan je, pametan i hranjiv obrok koji ima zadatak oraspoložiti nas i potaknuti, umjesto da nas uspava. Ova me tema naročito veseli jer uvijek imam laganih problema s tom nesretnom pauzom na poslu. Ovaj put tu je nekoliko novih ideja; zdravi crni kolač, slani krekeri s namazom od skute, zeleno proljetno varivo, flan od špinata, granola, pita od jabuka...

U 'pametnom izboru' obrađeno je malo drugačije zrnje; amarant, heljda, quinoa, divlja riža, pir i proso.

AMARANT: kao što su Inke obožavale quinou, Asteci su glorificirali amarant.
Slične su im nutricionističke vrijednosti. Amarant je lako probavljiv pa se od njega često rade energetske pločice jer kad se poprži poprima formu pahuljica. Kuha se dvadesetak minuta a stavljati ga treba u vruću vodu. Dobar je dodatak juhama i varivima jer im daje orašasti okus. U prilogu je naveden recept za Janjetinu sa špinatom i amarantom no moj muš bi rekao da ne želi da radim bedaka od janjca pa kod nas janje prolazi samo reš pečeno ili na lešo.

HELJDA: .
Dobro nam poznata heljda često se kuha kao kaša i servira kao prilog a heljdino brašno je izvrsno za izradu HAJDINE GIBANICE ili zlevanke. To često radim, brzo je gotovo i svima fino. Naročito kad dobijem goste kojima treba pokazati neko pravo zagorsko jelo :)
Još jedno poznato jelo od heljdinog brašna su BLINI. Još od djetinjstva su me mamile fotografije Ruskih blina servirane s dobrim kavijarom. Osim toga blini se mogu servirati s više slanih i slatkih nadjeva, više o tome OVDJE

QUINOA:
Obično je stručnjaci zovu pseudožitaricom, Inke su ju obožavali kao 'Majku sjemenku'. Nutricionisti ne prestaju naglašavati njene pozitivne strane, prije svega optimalan odnos škroba i širokog spektra bjelančevina. Odlična je za borbu s kilogramima, za dijabetičare i razne alergičare, osobito one koji ne podnose gluten. Kod pripreme treba pripaziti samo na jednu stvar: da se prije upotrebe dobro ispere hladnom vodom kako bi se gorkasta aroma isprala sa zrnaca. Kuhana quinoa prigodna je za salate, dobra je slana i slatka, hladna i topla, a može poslužiti i kao zamjena za rižu kod izrade rižota.

DIVLJA RIŽA:
Iako ne spada u rižu zovemo je rižom i miješamo s bijelom ili ostalim vrstama kako bi dobili bolji okus i više arome. Kuha se dulje od obične riže pa ju je potrebno prije kuhanja popržiti.




PIR:
Pir je toliko star u ljudskoj prehrani da smo ga uspjeli zaboraviti. Stručnjaci ga svrstavaju u tzv. mekane žitarice, nutricionisti osobito hvale njegovo bogatstvo minerala a naročito je pogodan kao zamjena prilokom pohanja ili u tempuri.




PROSO:
još jedna zaboravljena žitarica koja svoj come back ima u zahvaljujući trendu pečenja kruha od cjelovitih žitarica.





Zatim slijedi recept za PALAČINKE SA SIROM, zapravo su to palačinke od sira i super su za desert nabrzaka. Ja sam ih radila, i doista su super ali tako su ih brzo pojeli da nisam stigla ni pomisliti na neko fotografiranje. Zato recept slijedi :)

Finaliste za najbolje restorane u državi smo u međuvremenu upoznali ( i zaboravili )

Zatim Dobra hrana promocija - Nestle dessert čokolade, tri pobjednička recepta ( čak je i Ana kuhala 'čokoladni tornjić s kremom od crnog vina' ). Recepata ima na sve strane pa nema smisla prepisivati

i evo nas opet na samom kraju...
Elephant keramika, Isa restorani u stilu modernih koliba, Jake Gyllenthaal kao eco persona i ono što je ovaj put oduševilo našu novinarsku ekipu -

vafel aparat na dva i ugljen.
Ima ga na Amazonu, zove se Iron Waffle Maker, košta 31$ i priznajem da je adorable


gotovo.
Čekamo broj 12.