Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 11. ožujka 2012.

QUICHE LORRAINE


Quiche je jedan od mojih favorit recepata. U kombinaciji sa sastojcima po jednostavnosti i primjenjivosti pripada u kategoriju samog vrha, a ako brojimo koliko si puta moji kod kuće stave repete na tanjur, onda je premašio i neke mnogo jednostavnije i razvikanije recepte.
Quiche je u svemu broj 1.
U nedostatku vremena moguće ga je pripremiti dan ranije pa sirovog samo pola sata ranije utrpati u pećnicu, moguće ga je ispeći dan ranije pa samo podgrijati u mikrovalki, moguće ga je pojesti vrućeg a može i hladnog samo sa štrcom ljutog kečapa...kako god, ovo je genijalna hrana.

Kalup obložiti prhkim tijestom ( maslac, brašno - integralno za niski GI, sol i voda ) pa napuniti nadjevom.
Tijesto, osim bijelog, može biti od raženog, crnog ili nekog drugog brašna a količinu nadjeva potrebno je prilagoditi veličini kalupa. Već godinama radim quiche u najvećem kalupu koji imam, onom od 35 cm i za njega je potrebno:

-1 dobar komad mesnatog pečenog hamburgera ili pancete
-2-3 jaja
-2 kisela vrhnja
-2 srednje velika luka
-sjeckani peršin
-sol i papar
-250-300g krupno ribanog tvrdog sira


-hamburger nasjeckati na kockice i lagano popržiti da pusti aromu
-luk narezati na ploškice pa prokuhati desetak minuta i dobro ocijediti
-U velikoj zdjeli umutiti jaja, dodati vrhnje, papar pa zatim sve ostale sastojke; kockice slanine, ribani sir, luk i sjeckani peršin. Oprezno posoliti jer je špek sam po sebi slan.


Masa mora biti srednje gusta, ako treba dodati još malo vrhnja.

Izliti u tijestom obloženi kalup pa peći da postane zlatno žuto.



Poslužiti uz sezonsku salatu i ljuti kečap


Za nadjev se mogu iskoristiti ostaci pečenog mesa ili piletine no panceta ili pečeni hamburger je obavezan dodatak. Bez njega quiche nema aromu, pogotovo ako se stave samo ostaci piletine, onda je sasvim bljutav.
Quiche je idealan obrok za ponijeti sa sobom na posao, na izlet ili za party druženja. Može ga se ispeći u manjim kalupima i servirati kao snack ili brzu večeru. Može ga se smrznuti pa sirovog poslije utrpati u vruću pećnicu. Radim ga već tridesetak godina i samo sam jednom iskušala neko drugo punjenje da bih se odmah zatim vratila ovom.
Špek je zakon!
Pa dobar tek :)