Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 30. svibnja 2019.

DOMAĆA MAJONEZA bez jaja



OZNAKA: Vegan
PRIPREMA: 3 minute
IZRADA: minutica

Ako volite majonezu zašto ne biste izradili svoju vlastitu? I još k tome bez jaja, gotovu u svega par minuta

Osnovni sastojci su ulje, mlijeko, limunov sok i crna sol koja daje miris po sumporu pa naša majoneza bez jaja miriše kao prava kupovna majoneza s jajima ( khh, khh...nećemo ulaziti u diskusiju oko sastojaka u kupovnim proizvodima ).

Svi ostali dodaci su po želji pa predlažem da se poigrate okusima i svojoj majonezi dadete vlastiti štih. Možete umjesto senfa dodati kurkumu za lijepu žutu boju, dimljenu crvenu papriku, češnjak u prahu, ribane krastavce kao za remuladu...mogućnosti su brojne.

POTREBNO:
  • 240 ml ( 1 cup ) hladnoprešanog suncokretovog ulja*
  • 120 ml ( 1/2 cup ) mlijeka**
  • 1 žlica limunovog soka 
  • 1 žlica jabučnog octa 
  • 3/4 žličice himalajske soli
  • prstohvat crne soli ***
     ( glumi jaja :)
  • 1/4 žličice gorušice u prahu (ili žličica senfa)
  • štabni mikser ili blender
( video kako izraditi majonezu štabnim mikserom pogledajte OVDJE )

Napomena: Veoma je važno da mlijeko i ulje budu iste temperature

IZRADA:
sve sastojke staviti u visoku usku posudu i miksati štabnim mikserom ili jednostavno sipati u blender. Gotovo je u trenutku

Kako izraditi majonezu u blenderu pogledajte OVDJE

*ULJE - možete upotrijebiti:
-hladnoprešano suncokretovo  ( preporuka )
- maslinovo ( pazite da nije ono zeleno, gorko, majoneza ispadne opora )
- kokosovo ( najzdravije, termoNEstabilno, stisne se na hladnom i gubi strukturu, nije pogodno za francusku salatu ali odlično je za odmah upotrijebiti )
- avokado ulje, veoma je populano ( skupo i gorko, majoneza ispadane zelena )
Klasično suncokretovo ulje iz supermarketa odavno sam prestala koristiti zbog količine trans masnih kiselina koje sadržavaju sva ta jeftinih ulja.
...ostala nisam isprobala

**MLIJEKO
-koristite biljno mlijeko: pazite - kupovna biljna mlijeka znaju imati dosta šećera, ja sam koristila sojino 
-kozje - za one intolerantne na laktozu kozje mlijeko je dobra opcija iako se koji puta dogodilo da majoneza nije baš jako čvrsta, ali generalno uspijeva
-punomasno kravlje mlijeko - garantirano uspijeva, no nije veganska opcija

***CRNA SOL je vulkanska mineralna sol, nazvana 'crna' bog vulkanskog porijekla ali zapravo lagano roza boje, ima miris po sumporu i našoj majonezi daje autentičnost. Kupuje se u trgovini zdrave hrane pa ako radite vlastitu majonezu ovo je neophodan sastojak jer apsolutno nitko neće primijetiti razliku, osim vas koji znate vrijednost domaćeg uratka :)
Više o crnoj soli pročitajte u članku OVDJE

Začinjenu majonezu možete koristiti uz ODREZAK OD CVJETAČE ili GRILANU SALATU S JAJIMA