Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 2. ožujka 2013.

DOMAĆI PANETTONE ( u osnovi BRIOŠ )


Volim dizana tijesta. Zapravo ne da ih volim nego bih se mogla udaviti u njima i to je razlog zbog kojeg ih tako rijetko spremam. Smiješno, zar ne? Ono kupljeno baš me i ne dira ( osim panettonea ) no kad se dočepam domaćih klipića, krafni, buhtlica ili pogača postajem
neobuzdana, željna i proždrljiva, maltene kao da sam luda. Potpuno pobenavim. Nema načina da stanem sve do kad ne pojedem sve do zadnje mrvice. Mazohistički se veselim ožujku kad počne sezona dizanog tijesta.  

Nakon BRIOŠ KRUHA koji je upravo idealan za blagdanska jutra premazan maslacem i nekim finim džemom, napokon je na red došao i ovaj fini panettone u originalu zapravo brioš.
Hvala Rummy s coolinarike  na izvrsnom receptu za brioš kojeg sam dodavanjem arancina i aroma preobrazila u panettone. Obožavam panettone. Već ga neko vrijeme želim sama pripremiti a kako zapravo gotovo i da nema razlike u vrsti sastojaka, čim sam pročitala prvu rečenicu Rummynog recepta znala sam da stvar funkcionira. Već davno sam na krafnama naučila da iz tijesta koje se ljepi i teško izrađuje rukom ispadne fantastično dizano tijesto. Zato ovo obavezno raditi mikserom

Imajte na umu da brioš pečemo drugi dan a panettone isti

Hajdemo sad miksati.

BAZA:
  • 250 ml mlijeka sobne temperature
  • 25 grama svježeg kvasca
  • 530 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 75 g mekog maslaca sobne temperature
  • 1/4 žličice soli
  • ribana limunova kora ( neprskani limun )
  • po želji 1/2 ampule ulja od limuna (Lidl)
ZA PANETTONE dodatno rum, arancini, grožđice i po želji 1/2 ampule ulja od naranđe ( ima u Lidlu )

Jaja lagano stući vilicom. Kvasac dignuti u mlijeku zajedno sa žličicom šećera pa pjenicu koja se dobije sipati u posudu od miksera zajedno s jajima. Uključiti mikser ( metlice za tijesto ) i pustiti da se sve zajedno rahlo promiješa. Dodati limunovu koricu, ulje, prosijano brašno, šećer i sol pa miješati i postepeno dodavati maslac koji je preko noći odležao vani ( ne iz mikrovalke topao i tekuć ). Sve zajedno miješati još nekih pet-šest minuta da se sastojci lijepo spoje i tijesto počne ljepiti za miješalicu. Dobro bi bilo jednom u toku miksanja zaustaviti mikser i nožem ostrugati tijesto s rubova zdjele.

Kad je gotovo ( ne treba zbuniti to što je meko i ljepljivo ) napraviti slijedeće:

ZA BRIOŠ - prebaciti tijesto u drugu pobrašnjenu posudu pa prekriti plastičnom folijom i ostaviti preko noći u hladnjaku. Drugi dan sipati tijesto na pobrašnjenu podlogu, odvojiti jednu trećinu a ostatak tijesta na brzinu premijesiti rukama pa ga staviti u podmazan i pobrašnjen kalup. Načiniti udubinu na sredini pa u nju staviti kuglicu napravljenu od one izdvojene trećine tijesta. Pustiti 30-40 minuta na toplom da se digne, premazati razmućenim žumanjkom i staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Prvih sat i 15 minuta peći prekriveno alu folijom, zatim je maknuti pa zapeći još desetak minuta da brioš postane zlatno žut.
Paziti: Tijesto je gusto, ako ga ne pečemo dovoljno dugo sredina će biti sirova ( moje iskustvo )



ZA PANETTONE: u bazu dodati narančino ulje te arancine i grožđice namočene u rumu pa dobro promiješati i sipati u kalup obložen papirom za pečenje. Papir neka bude desetak centimetara viši od kalupa. Ostaviti sat do sat i pol na toplom da tijesto udvostruči volumen. Recept je dobar pa tijesto relativno brzo naraste.
Površinu tijesta rahlo premazati umućenim jajetom, posuti kristal šećerom, na vrh staviti alu foliju i sve skupa staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Prvih pola sata ne otvarati vrata pećnice. Peći jedan sat prekriveno folijom, zatim smanjiti temperaturu na 180 i  peći još pola sata, po potrebi i više. Probati drvenim štapićem za ražnjić, gotovo je kad izađe čist. Ako je potrebno pred kraj ponovo lagano prekriti papirom da vrh previše ne potamni. 

Ohladiti 15 minuta na rešetki i poslužiti.
Napomena: kalup za panettone na slici promjera je 18 cm ( Amazon.de )

KOMENTAR: kako nisam mjerilo za takve kolače odlučila sam upitati prijateljicu, koja je slučajno naletjela dok je još bilo ostataka na stolu, što misli o receptu no očito sam se namjerila na krivu jer mi je skoro pala u nesvijest od toga kako joj je sve bilo dobro. Komentirala je da joj u panettoneu malo fali onaj okus limuna koji se osjeća u briošu ( nisam stavila limun ni u kakvom obliku, samo narančino ulje ).
Pa eto...
Ako ih držite dobro zatvorene ( recimo Tupperware ) drugi dan su još uvijek fantastični.....i kaj da velim, jedan savršen panettone/brioš!


***********
A ako imate volje isprobavati evo jedne ( još neisprobane ) verzije BRIOŠA S ĐUMBIROM I BADEMIMA
( Recept iz časopisa Lisa )

  • 350 g brašna
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • 10 g instant kvasca
  • 10 ml slatkog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 175 g maslaca
  • 150 g suhih keksa ( npr petit beurre )
  • 150 g đumbira  ( sitno ribanog )
  • 1 žumanjak
  • 50 g bademovih listića
1) Pomiješati brašno, šećer, sol i kvasac. U posebnoj posudi dobro izmiješati vrhnje, 2 cijela jaja i 2 žumanjka, a potom u smjesu dodati suhe sastojke. Čvrsto mijesiti da se dobije glatko tijesto.

2) Dodati maslac izrezan na kockice i nastaviti mijesiti dok se maslac u potpunosti inkorporira. Tijesto ostaviti na toplom da se diže oko sat vremena, nakon toga u tijesto umiješati đumbir i kekse ili arancine a može po želji i grožđice. Kako nisam bila sigurna u priču sa keksima u pola tijesta umiješala sam njih a u drugu polovicu arancine.

3) Tijesto podijeliti u dva dijela. Od jedne, manje polovice oblikovati kuglicu a od druge napraviti veću kuglu koju staviti u podmazan i pobrašnjen kalup za brioš. U njemu palcem napraviti udubinu u koju zatim staviti manju kuglicu.

4) Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Brioš prije pečenja premazati žumanjkom i posuti listićima badema. Peći 25 minuta ili dok poprimi lijepu zlatnu boju.