Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 26. kolovoza 2011.

VARAŽDINSKI KLIPIĆI


Volimo klipiće. Zapravo ne da ih volimo - obožavamo ih. Još nisam srela nekoga tko bi rekao da ih ne voli, srećem jedino domaćice koje se žale kako im nikada ne uspiju. Iskreno, teško mi je to shvatiti obzirom da su moji uvijek ispali fantastični i pojeli su se do zadnje mrvice. Ali i tu, kao i u svim recepturama, ima nekih malih caka. Njih ću otkriti na kraju a sad evo recepta koji se prenosi sa koljena na koljeno i uvijek, ali baš uvijek - uspijeva.


1 kg oštrog brašna
1 svježi kvas
6 dl mlijeka
1 jušna žlica soli
šaka domaće svinjske masti

Od sastojaka zamijesiti glatko tijesto, pustiti da se digne, još jednom premjesiti i odmah vaditi male kuglice veličine marelice pa ih stavljati na pobrašnjenu dasku. Pokriti kuhinjskom krpom i pustiti još 15 minuta da se tijesto odmara a zatim svaku kuglicu razvaljati u dužinu, zarolati, pa još malo rukama povaljati rastežići u dužinu kako bi se dobio kompaktan klipić.


Slagati klipiće u tepsiju sa malim razmakom, premazati ih jajetom i peći na 220 stupnjeva 10-15 minuta da dobe lijepu zlatnu boju.
Možete razvaljati kraće ili duže, posipati ih sezamom, kuminom, makom ili krupnom solju ( u tom slučaju smanjiti količinu soli u tijestu ). Ako razvaljate veće i deblje bit će dobra zamjena za kruh uz nareske i namaze. Ako su kraći i ne previše debeli onda ispadnu bolje hrskavi pa odlično pašu, upravo takvi kakvi jesu, kao samostalna grickalica.


Bakine tajne:

-mast je čarobna - možete dodati ulje umjesto nje ali nikad vam klipići neće biti ukusni i mekani kao sa mašću.
-Premažite tepsiju mašću - ni klipići ni zlevanka ni ostali kolači neće vam se loviti za dno
-pečnica za klipiće neka bude dovoljno zagrijana i pazite da ih pečete najviše 15 minuta jer će vam se inače presušiti



Nagrađeni varaždinski kuharski majstor Crljeni sa košarom klipića