Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 18. ožujka 2013.

TSOUREKI - GRČKI USKRŠNJI KRUH

Nekako je običaj da se po povratku s puta donese sa sobom neki lokalni zalogajčić pa se ovog puta u koferu iz Soluna već tradicionalno našlo vinčeko, sir i dva lokalna začina; Mastic i Mahlab - ono bez čega ne može ni jedan tradicionalan grčki uskršnji kruh a kažu da je po njemu najpoznatiji upravo Solun.


POTREBNO
( za jednu lijepu veliku pletenicu ili tri manje )

750 g brašna za dizana tijesta
200 g šećera
1/2 čajne žličice soli
3 jaja
150 g omekšalog maslaca sobne temperature
200 ml mlijeka
1 svježi kvasac
Mastic - 1 vrhom puna čajna žličica
Mahlepi ( Mahlab ) - 1 vrhom puna čajna žličica
1 žlica ribane narančine korice ( neprskane )
po želji malo mljevenog anisa

GLAZURA:
1 jaje
1 žlica vode
listići badema

IZRADA:

Lagano ugrijati mlijeko. Odvojiti pola količine pa u njemu plastičnom žlicom rastopiti kocku kvasca, dvije žlice šećera i dvije žlice brašna. Paziti pri tom da se kvasac u potpunosti rastopi. Pokriti plastičnom folijom i pustiti desetak minuta da se napravi pjenica.

Za to vrijeme pripremiti ostalo: u posebnoj posudi pomiješati brašno, sol, mastic, mahlab i ribanu narančinu koricu.

Miksati maslac sa šećerom da se zapjeni pa dodati jedno po jedno jaje. Zatim dodati pola količine brašna, dignuti kvasac i malo po malo preostalu količinu brašna neprekidno miješajući. Kad su svi sastojci dodani miksati još desetak minuta da tijesto postane glatko i podatno. Zatim posudu pokriti plastičnom folijom i pustiti jedan sat na toplom. Mastic je razlog zbog kojeg se tijesto jako ne diže no ipak kvasac odradi svoje.

Tijesto sipati na pobrašnjenu podlogu, podijeliti ga na tri dijela i svaki razvaljati u traku dužine tridesetak centimetara pa isplesti pletenicu i formirati je u krug.
Ostaviti dvadesetak minuta ili pola sata da odleži.

Za to vrijeme zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Pletenicu premazati jajetom, posuti listićima badema  i po želji na vrh pletenice staviti crveno obojanu pisanicu. Peći oko pola sata da poprimi lijepu zlatnu boju. Po potrebi pred kraj pečenja prekriti alu-folijom da previše ne potamni.

DODATAK:
Umjesto jedne velike, može se napraviti tri male pletenice s pisanicom na vrhu i dobiti lijepi poklon prilikom odlaska u čestitare.

Simbolički pisanica predstavlja krv Kristovu pa se stoga stavlja u vrijeme Uskrsa, no vjerujte ovo izvrsno paše uz kavicu ili čaj u bilo koje doba godine.



Pripremila sam tri verzije recepta za tsoureki koje sam željela isprobati; prvi se nije baš iskazao a trećeg nemam potrebe iskušavati jer ovaj se pokazao po svim kriterijima odličan. Čak i drugog dana kad većina
dizanog tijesta ne dobije prolaz


a najljepše od svega pokazao se kao uskršnji poklon