OZNAKA: Vegan
PRIPREMA: 3 minute
IZRADA: minutica
Ako volite majonezu zašto ne biste izradili svoju vlastitu? I još k tome bez jaja, gotovu u svega par minuta
Osnovni sastojci su ulje, mlijeko, limunov sok i crna sol koja daje miris po sumporu pa naša majoneza bez jaja miriše kao prava kupovna majoneza s jajima ( khh, khh...nećemo ulaziti u diskusiju oko sastojaka u kupovnim proizvodima ).
Svi ostali dodaci su po želji pa predlažem da se poigrate okusima i svojoj majonezi dadete vlastiti štih. Možete umjesto senfa dodati kurkumu za lijepu žutu boju, dimljenu crvenu papriku, češnjak u prahu, ribane krastavce kao za remuladu...mogućnosti su brojne.
POTREBNO:
- 240 ml ( 1 cup ) hladnoprešanog suncokretovog ulja*
- 120 ml ( 1/2 cup ) mlijeka**
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica jabučnog octa
- 3/4 žličice himalajske soli
- prstohvat crne soli ***
( glumi jaja :) - 1/4 žličice gorušice u prahu (ili žličica senfa)
- štabni mikser ili blender
( video kako izraditi majonezu štabnim mikserom pogledajte OVDJE )
Napomena: Veoma je važno da mlijeko i ulje budu iste temperature
IZRADA:
sve sastojke staviti u visoku usku posudu i miksati štabnim mikserom ili jednostavno sipati u blender. Gotovo je u trenutku
Kako izraditi majonezu u blenderu pogledajte OVDJE
*ULJE - možete upotrijebiti:
-hladnoprešano suncokretovo ( preporuka )
- maslinovo ( pazite da nije ono zeleno, gorko, majoneza ispadne opora )
- maslinovo ( pazite da nije ono zeleno, gorko, majoneza ispadne opora )
- kokosovo ( najzdravije, termoNEstabilno, stisne se na hladnom i gubi strukturu, nije pogodno za francusku salatu ali odlično je za odmah upotrijebiti )
- avokado ulje, veoma je populano ( skupo i gorko, majoneza ispadane zelena )
Klasično suncokretovo ulje iz supermarketa odavno sam prestala koristiti zbog količine trans masnih kiselina koje sadržavaju sva ta jeftinih ulja.
...ostala nisam isprobala
Klasično suncokretovo ulje iz supermarketa odavno sam prestala koristiti zbog količine trans masnih kiselina koje sadržavaju sva ta jeftinih ulja.
...ostala nisam isprobala
**MLIJEKO
-koristite biljno mlijeko: pazite - kupovna biljna mlijeka znaju imati dosta šećera, ja sam koristila sojino
-kozje - za one intolerantne na laktozu kozje mlijeko je dobra opcija iako se koji puta dogodilo da majoneza nije baš jako čvrsta, ali generalno uspijeva
-punomasno kravlje mlijeko - garantirano uspijeva, no nije veganska opcija
***CRNA SOL je vulkanska mineralna sol, nazvana 'crna' bog vulkanskog porijekla ali zapravo lagano roza boje, ima miris po sumporu i našoj majonezi daje autentičnost. Kupuje se u trgovini zdrave hrane pa ako radite vlastitu majonezu ovo je neophodan sastojak jer apsolutno nitko neće primijetiti razliku, osim vas koji znate vrijednost domaćeg uratka :)
Više o crnoj soli pročitajte u članku OVDJE
Začinjenu majonezu možete koristiti uz ODREZAK OD CVJETAČE ili GRILANU SALATU S JAJIMA
Začinjenu majonezu možete koristiti uz ODREZAK OD CVJETAČE ili GRILANU SALATU S JAJIMA