Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 24. travnja 2013.

ZNAMO LI ŠTO JEDEMO?

( potaknuto člankom 'GMO-sjeme uništenja' s portala Alternativa za vas )

Da je GMO svuda oko nas na to su se već i vrapci navikli, a kako se okrutno i beskrupulozno bori za svoje tržište moglo se vidjeti u filmu 'Food Inc.' koji je pokrenuo lavinu reakcija u svijesti svih a najviše onih  koji o tome do tada baš i nisu previše razmišljali a to su krajnji potrošači.

Od nečeg se mora umrijeti rekao bi moj suprug, no odumiranje organizma je dugotrajan postupak koji nosi sa sobom niz zdravstvenih problema koji nas psihički i fizički polako ubijaju pa stoga zašto ne pripaziti u onom segmentu u kojem se pripaziti može, a to je hrana.

Nije baš uvijek jednostavno hraniti se ultra zdravo. Ni kumice na placu nisu više što su nekad bile, no ipak su mrvicu iznad onog što kupujemo po supermarketima, a mrvica po mrvica i nakupi se čitava staklenka sitnica koje život znače.
Nedavno je doktorica Meri Bura u Varaždinu održala predavanje na temu važnosti probave u kojem je između ostalog naglasila kako bi trebalo izbjegavati hranu zapakiranu u foliju s polica supermarketa jer osim što znamo da je prilikom uzgoja prskana brojnim pesticidima, dodatno je još višestruko tretirana prije pakiranja kako bi, ispod te iste folije u kojoj stoji na policama supermarketa, izdržala danima pa i tjednima.
To je ono o čemu nikad ne razmišljamo.

Pa onda vratimo se ipak kumicama na placu, možda ipak nije svo povrće koje prodaju genetski modificirano.

Sve se više okrećemo izvornoj hrani, pokreću se velike akcije zaštite izvornih sjemena, niču udruge koje   (za svaku pohvalu) nastoje spasiti ono malo što se spasiti da, pa tako u Varaždinu udruga GREDICA u suradnji s gradom provodi akciju podjele neobrađenog gradskog zemljišta svima koji nemaju a žele imati svoj komadić zelenog vrta i uz to provode seminare s obukama kako uzgojiti svoj vlastiti biovrt na kojima se usput razmjenuje i kupuje netretirano sjeme. Svaka im čast! Moram priznati da sam bila ugodno iznenađena kad sam vidjela koliko je mladih ljudi prisutno na takvim predavanjima.

No vratimo se temi.

Ovaj se post rodio potaknut izvrsnim i izdašnim člankom o GMO hrani i brendovima koji u svojim proizvodima koriste takve proizvode, izašlim na portalu Alterntiva za vas a možete ga pročitati OVDJE.

Izbor je uvijek na kraju naš, no dobro je znati