Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 19. travnja 2013.

LUNGIĆ S KAPARAMA I TJESTENINOM punjenom blitvom

Recept iz časopisa Dobra hrana br. 20

Jednostavno se nisam mogla natjerati da odmaknem originalnu fotografiju od naslova jer pogled na nju budi inspiraciju i tjera sline na usta. Bila bi šteta zakinuti se za taj užitak.

Već dugo si guštam neku posebnu prigodu da svojima to skuham a kad sam je napokon dobila, kako to obično biva, dogodio se niz iznenadih situacije pa se promet kroz kuću umnogostručio taman kad za to nisam imala vremena, zbog čega je umak od kapara ostao zaboravljen u frižideru a tjestenina imala sreće što je uopće bila napunjena.
No i bez toga ovo je jelo čista fantazija. Zaslužuje višestruko repetiranje i sigurna sam da će se još mnogo puta naći na obiteljskom stolu.

POTREBNO:
  • 1 lungić
  • 2 žlice kapara
  • 1 limun
  • 100 ml bijelog vina
  • par češnjeva češnjaka
  • timijan
  • sol
  • papar
  • brašno
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • 500g tjestenine ( Garofalo calamarata )
  • 500g blitve
  • krušne mrvice
Lungić izrezati na prst i pol debele komade, posoliti, popapriti i uvaljati u brašno. Kratko ih popeći na mješavini ulja i maslaca zajedno sa cijelim režnjevima češnjaka, kaparima, malo limunova soka, timijanom i bijelim vinom.

Tjesteninu napola skuhati, ocijediti ali ostaviti malo vode u kojoj se kuhala.
Blitvu kratko blanširati, ocijediti i na sitno je nasjeckati. Pomiješati blitvu s malo usitnjenog češnjaka, krušnih mrvica i maslinova ulja. Napuniti tjesteninu blitvom. Punjenu tjesteninu složiti okomito ili vodoravno u posudu za pečenje, doliti malo vode u kojoj se kuhala, par komadića maslaca i sve posuti ribanim parmezanom. Zapeći na 180 stupnjeva 10-15 minuta.




Gornja slika je samo ideja kako servirati neposlušnu tjesteninu ako prilikom kuhanja popuca...


<---... a donja pokazuje da je Međimurje suviše blizu da bi se ručak jeo bez krumpira
 :)