Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 18. kolovoza 2011.

MOŽE I BEZ KAVIJARA ( knjiga ) + recepti

Kako već odavno imam običaj zapisivati pročitane knjige zajedno sa nekoliko rečenica koje su onako nekako ostavile trag, ta se količina teksta toliko 'umnožila' da bi se, stavljajući sve na kup, dobila sasvim pristojna ljetna literatura pa možda jednom ovdje otvorim čitaonicu, ali kako sam trenutno na hrani ajmo se mi držati nje.


Ovo je već legendarna knjiga L.M.Simmela u kojoj zgodan, 30-godišnji bankar, svojom snalažljivošću i ljubavi prema kulinarstvu uspijeva izbjeći brojne nevolje usput nam dajući poveću količinu recepata kojima svoje prijatelje i neprijatelje obara s nogu.
Knjiga je podeblja, recepata poprilično, nemoguće ih je sve ispisati, evo nekoliko jednostavnijih:

GNIJEZDA OD KOBASICA
( kojima je očarao 'Crnu Veneru' - Josephine Baker )

Uzmite takvu vrstu kobasica koje se dadu rezati na široke čvrste ploške, narežite ih centimetar debelo ( ja bih rekla da je pola cm dovoljno ), ali im nemojte skinuti kožicu. U tavi ugrijati masnoću, na nju staviti narezane komade kobasica, grijući ih samo toliko koliko im treba da se saviju i pretvore u gnijezda. Brzo ih maknuti s vatre i staviti na pladanj za posluživanje pa dio gnijezda napuniti kremom od jabuka ( naribani hren, naribane jabuke, malo vinskog octa i soli ) a ostala gnijezda nadjevom od pirjanog luka, rajčice, peršuna, vlasca i začinskih trava na maslinovom ulju. Uz to se jede domaći seljački kruh.

Zatim slijedi recept za 'Jaja Josephine' ali njega bez problema možemo pronaći na webu pa sam izabrala recept za kotlete koje bih, btw. uvijek mijenjala za par dobrih komadića vratine

KOTLETI ROBERT

Uzmite srednje debele svinjske kotlete , malo zarežite masni rub pa ih istucite. Stavite ih bez dodavanja masnoće na vrlo vruću tavu. Pržite kotlete otprilike tri minute sa svake strane, posolite ih, popaprite, bacite na tavu velik komad maslaca, pa ostavite da se prže još jednu minutu sa svake strane. Izvadite kotlete i stavite ih na zagrijani pladanj. U međuvremenu pomiješati jednake količine crvenog vina i kiselog vrhnja s velikom žlicom gorušice. Sada ovu smjesu ulijte u tavu i kratko prokuhajte sa sokom od prženih kotleta. Umak prelijati preko gotovoh kotleta i poslužiti sa pommes fritesom.

Ovo je suviše jednostavno, malo me brine to crno vino, mislim da sa krivim vinekom sve ode kvragu ali testirat ću pa javim :)


VARENAC OD LJEŠNJAKA

Uzmite četiri žumanjka, izmiješajte ih u pjenu sa 75 g šećera, sokom i koricom polovice limuna, umiješajte 145 g. mljevenih lješnjaka i na kraju čvrsti snijeg od četiri bjelanjka. Smjesu stavite u pripremljeni kalup za varenac i kuhajte jedan sat nad parom. Uz varenac poslužite trešnjev, malinov ili koji drugi voćni preljev, ili vrući, pjenasti preljev od vina.

Vajnšatoooo.......mmmmmm....njamaaaa...


I to valja što prije isprobati
:)