Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 7. kolovoza 2011.

LJETNA SHEMA - namazi, sir i druge cake


Sredina je ljeta. Pijemo koktele, odmaramo se uz dobru knjigu, vrijeme je druženja...
U ova dva kratka ljetna mjeseca pokušavamo nekako nagurati sve mirise i okuse kako bi akumulirali što više dobrih emocija za duge jesenske dane.
I mi smo naša uobičajena vikend druženja s ekipom preselili van, u sjenicu, i već se od jutra radujem večernjem susretu. U frižideru je zaostala još jedna flaša originalnog francuskog cidera u koja mi neprestano bode oči, doista mislim da je vrijeme da se popije stoga sam kupila još jednu flašu prossecca i odlučila da se danas nudi kir. Barem za ženski dio, dečki nek biraju.
Mislim da ću pokušati napraviti paštetu od bukovača kojih se nekako našao pun frižider i lomaču prema receptu moje mame. Te se lomače sjećam iz djetinjstva, bila je bijela, žilava i lomila se u slojevima. Nikada je prije nisam radila pa evo prilike da probam. Naravno, na stolu se obavezno nađe i ricotta s dimljenom solju.

U ovim se ljetnim mjesecima nitko ne želi dugo roštiljati u kuhinji komplicirajući sa pripremama pa evo podsjetnik za par brzinskih zalogaja koji se uz dobro vino ili pivce mogu ekspresno naći na stolu:



-Mascarpone zblendati sa slanim inćunima
i začinskim travama u fini kremasti namaz




-Ricotta sa hrenom poslužena uz dimljeni losos
( jeste li znali da se hren i dimljeni losos jako vole? )
Par žličica hrena i 2-3 žličice vrhnja umiješati u ricottu ili philadelphiju, gore losos, odozgo malo kopra za dekoraciju i gotovo



-dinja i pršut, ultrabrzo i nepogrešivo





-mozzarela, rajčica, maslinjak, origano....
standardno dobra kombinacija




-namaz od Philadelphia sira, posipan vlascem





-sirna plata + grožđe + orasi




-u pećnicu ubaciti vakumirana polupečena peciva koja se nude na policama supermarketa pa uz hrskavo pecivo servirati Presidentov Brie ili svježi kozji sir




ili jednostavno ispeći muffine sa sirom i začinskim biljem...


Za više ideja preporučujem knjigicu 'Njegovo veličanstvo sir' u izdanju Jutarnjeg lista
:)