Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 27. prosinca 2012.

STOL ZA DVOJE (a može i više)

Hrana, hrana, hrana...

Božić je gotov na redu je doček.
Priznajte da gornji naslov asocira na Sparovu reklamu: visoka zgrada, ona trči po stepenicama u svečanoj haljini i štiklama a na vrhu - stan, prekrasna kuhinja, pripremljena večera, šampanjac i Pierce Brosnan.

Pa, nas ne čeka Pierce a da nas i čeka svakako bi od nas očekivao da mu skuhamo ručak a zasigurno i večeru. Za slučaj da Novu dočekujete samo vas dvoje ovo bi mogla biti jedna od ideja, no ako spadate u red onih sretnika koji su ( kao mi ) pozvani prijateljima na doček, onda vjerojatno razmišljate o novogodišnjem ručku drugoga dana.
Bez obzira da li kuhali samo za dvoje ili vam za stol sjeda cijela obitelj ideja jednostavnog ručka uvijek je dobrodošla, naročito takvog koji nas može poštediti stresa.

Isprobano funkcionira.

PREDJELO:


-LOSOS ( idealno na stolu za dvoje )
Loptice od svježeg sira i hrena umotane u dimljeni losos pripremljene dan ranije, u frižideru mogu čekati svoj trenutak





Jednostavnije: kupiti Trentonov BAKALAR NA BIJELO
Idealan za ekipu. Iznenadit ćete se kako je dobar. Serviran na svježem toastu sve će oduševiti.

Toast pripremiti par sati ranije. Kad ga već radite, uzmite kalup za kekse pa dodatno iz kruha izrežite par zvjezdica i popržite ih na tavici zajedno s toastom, trebat će za juhicu. U Sparu sam kupila izvrstan integralni toast koji prženjem postaje divno hrskav i topi se u ustima.


JUHA: 
-bilo koja domaća krem juhica pripremljena ranije i servirana s toastiranim zvjezdicama, poprženim sjemenkama i sjeckanim vlascem. Obavezno dodati i žličicu vrhnja.

Na ovoj je slici Sweet Paul juha od pečene cvjetače

no ima jedna sasvim jednostavna a garant odlična varijanta JUHE OD CVJETAČE:
Jednu cvjetaču dan ranije očistiti i narezati pa staviti u pola vode i pola mlijeka ( ne pretjerati s tekućinom jer će juha biti suviše rijetka ). Dodati malo soli i jednu kocku za juhu pa staviti u hladnjak. Jedan sat prije dolaska gostiju staviti na vatru i skuhati da cvjetača omekša. Kuhanu usitniti štabnim mikserom, dodati papra i servirati ukrašeno kao na slici.



GLAVNO JELO:

ROLADA S PESTOM OD ORAHA - zarolati i pripremiti dan ranije.
Drugi dan samo ubaciti u pećnicu i servirati uz prilog od povrća






PRILOG:

PROKULICA S PANCETOM I BADEMIMA ili bez pancete, ovisno kako volite.
Povrće skuhati na pari koji sat ranije, u posljednji čas samo preliti maslinjakom na kojem je nariban i popržen režanj češnjaka i malo soli i papra.





DESERT: 

LINZER TORTA - dobra, bolja, najbolja..
Pripremljena dan-dva ranije, zar može bolje?




Na kraju neko fino vinčeko


                          i Nova može početi