Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 11. kolovoza 2012.

JUHA OD TIKVICA SA ZAČINSKIM TRAVAMA


Vratimo se tikvicama koje ne pokupim na vrijeme pa narastu za ubijanje mamuta. Kako smo već gotovo u situaciji da jedemo tikvice s tikvicama, jedna mala promjena u obliku juhe dobro dođe. Znam da je vruće i da se nikome ne jede juha ali meni je fina i hladna. Još mjesec dana i prve će se jesenske sjene početi vući po krovovima a tikvice će još uvijek rasti u vrtu, zato prionimo sjeckanju, reckanju i ribanju i skuhajmo si juhicu.





POTREBNO:
  • mladi luk ( u nedostatku može i običan )
  • 2-3 režnja češnjaka
  • nekoliko suhih rajčica ( bez ulja )
  • jedna srednja tikvica
  • 2-3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica umaka od rajčice
  • grančica ružmarina
  • 3 grančice celerova lišća
  • 1 mala čili papričica
  • 1 litra povrtnog temeljca ( kocka za juhu ili žlica vegete )
  • nekoliko cherry rajčica
  • sjeckani kopar
  • sjeckani peršun
  • 1 neprskani limun
  • malo parmezana

1) Sitno nasjeckati mladi luk, sušenu rajčicu, češnjak i tikvicu. U posudi za kuhanje zagrijati ulje pa dodati tikvice i pržiti jednu minutu, zatim dodati mladi luk, sjeckanu sušenu rajčicu, češnjak i pržiti još dvije-tri minute.
2) Dodati grančice celera i čili papričicu pa zaliti povrtnim temeljcem i kuhati na laganoj vatri 20-tak minuta
3) Umak od rajčice pomiješati s malo vruće juhe pa dodati 5 minuta prije kraja kuhanja. Ubaciti i grančicu ružmarina.
4) Cherry rajčice prerezati na pola pa i njih dodati u juhu par minuta prije kraja.

Naribati parmezan i koricu neprskanog limuna.

U posebnoj zdjelici pomiješati sjeckani kopar, peršin, ribani parmezan i koricu limuna pa servirati uz juhu.

Moram reći da moj suprug nije bio oduševljen. Vjerojatno bi mu bila bolja da sam je stavila u blender i zajedno s vrhnjem pretvorila u gustu juhu.

Meni je bila fina baš takva, posipana bučinim i suncokretovim sjemenkama, servirana s malo prepečenog toasta