Vratimo se tikvicama koje ne pokupim na vrijeme pa narastu za ubijanje mamuta. Kako smo već gotovo u situaciji da jedemo tikvice s tikvicama, jedna mala promjena u obliku juhe dobro dođe. Znam da je vruće i da se nikome ne jede juha ali meni je fina i hladna. Još mjesec dana i prve će se jesenske sjene početi vući po krovovima a tikvice će još uvijek rasti u vrtu, zato prionimo sjeckanju, reckanju i ribanju i skuhajmo si juhicu.
POTREBNO:
- mladi luk ( u nedostatku može i običan )
- 2-3 režnja češnjaka
- nekoliko suhih rajčica ( bez ulja )
- jedna srednja tikvica
- 2-3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica umaka od rajčice
- grančica ružmarina
- 3 grančice celerova lišća
- 1 mala čili papričica
- 1 litra povrtnog temeljca ( kocka za juhu ili žlica vegete )
- nekoliko cherry rajčica
- sjeckani kopar
- sjeckani peršun
- 1 neprskani limun
- malo parmezana
1) Sitno nasjeckati mladi luk, sušenu rajčicu, češnjak i tikvicu. U posudi za kuhanje zagrijati ulje pa dodati tikvice i pržiti jednu minutu, zatim dodati mladi luk, sjeckanu sušenu rajčicu, češnjak i pržiti još dvije-tri minute.
2) Dodati grančice celera i čili papričicu pa zaliti povrtnim temeljcem i kuhati na laganoj vatri 20-tak minuta3) Umak od rajčice pomiješati s malo vruće juhe pa dodati 5 minuta prije kraja kuhanja. Ubaciti i grančicu ružmarina.
4) Cherry rajčice prerezati na pola pa i njih dodati u juhu par minuta prije kraja.
Naribati parmezan i koricu neprskanog limuna.
U posebnoj zdjelici pomiješati sjeckani kopar, peršin, ribani parmezan i koricu limuna pa servirati uz juhu.
Moram reći da moj suprug nije bio oduševljen. Vjerojatno bi mu bila bolja da sam je stavila u blender i zajedno s vrhnjem pretvorila u gustu juhu.
Meni je bila fina baš takva, posipana bučinim i suncokretovim sjemenkama, servirana s malo prepečenog toasta