subota, 11. kolovoza 2012.

JUHA OD TIKVICA SA ZAČINSKIM TRAVAMA


Vratimo se tikvicama koje ne pokupim na vrijeme pa narastu za ubijanje mamuta. Kako smo već gotovo u situaciji da jedemo tikvice s tikvicama, jedna mala promjena u obliku juhe dobro dođe. Znam da je vruće i da se nikome ne jede juha ali meni je fina i hladna. Još mjesec dana i prve će se jesenske sjene početi vući po krovovima a tikvice će još uvijek rasti u vrtu, zato prionimo sjeckanju, reckanju i ribanju i skuhajmo si juhicu.





POTREBNO:
  • mladi luk ( u nedostatku može i običan )
  • 2-3 režnja češnjaka
  • nekoliko suhih rajčica ( bez ulja )
  • jedna srednja tikvica
  • 2-3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica umaka od rajčice
  • grančica ružmarina
  • 3 grančice celerova lišća
  • 1 mala čili papričica
  • 1 litra povrtnog temeljca ( kocka za juhu ili žlica vegete )
  • nekoliko cherry rajčica
  • sjeckani kopar
  • sjeckani peršun
  • 1 neprskani limun
  • malo parmezana

1) Sitno nasjeckati mladi luk, sušenu rajčicu, češnjak i tikvicu. U posudi za kuhanje zagrijati ulje pa dodati tikvice i pržiti jednu minutu, zatim dodati mladi luk, sjeckanu sušenu rajčicu, češnjak i pržiti još dvije-tri minute.
2) Dodati grančice celera i čili papričicu pa zaliti povrtnim temeljcem i kuhati na laganoj vatri 20-tak minuta
3) Umak od rajčice pomiješati s malo vruće juhe pa dodati 5 minuta prije kraja kuhanja. Ubaciti i grančicu ružmarina.
4) Cherry rajčice prerezati na pola pa i njih dodati u juhu par minuta prije kraja.

Naribati parmezan i koricu neprskanog limuna.

U posebnoj zdjelici pomiješati sjeckani kopar, peršin, ribani parmezan i koricu limuna pa servirati uz juhu.

Moram reći da moj suprug nije bio oduševljen. Vjerojatno bi mu bila bolja da sam je stavila u blender i zajedno s vrhnjem pretvorila u gustu juhu.

Meni je bila fina baš takva, posipana bučinim i suncokretovim sjemenkama, servirana s malo prepečenog toasta