Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 21. kolovoza 2012.

DOBRA HRANA BROJ 15



Jedan pravi ljetni broj s bezbroj zanimljivih ideja i ukusnih prijedloga, no kako u mojoj ljetnoj shemi vlada pomanjkanje vremena, izbor sam suzila na nekoliko najzanimljivijih.



Namirnica mjeseca kukuruz. U to ime evo mog osobnog recepta za brzu KUKURUZNU ZLEVANKU:
( za niski široki lim veličine 45 cm )

-5 jaja
-2 dl šećera
-3 dl kukuruznog brašna
-2 dl bijelog brašna
-1 prašak za pecivo
-1 žličica soli
-3 dl mlijeka ( još bolje 1/2 litre jogurta )
-2 dl ulja
-sir i vrhnje za preljev ( oko pola kilograma sira i pola litre kiselog vrhnja )

Pomiješati suhe sastojke: kukuruzno i obično brašno, prašak za pecivo i žličicu soli
Jaja dobro promiješati sa šećerom da se zapjene, naizmjence dodavati brašno i mlijeko, na kraju dodati ulje, sve zajedno dobro promiješati pa izliti u kalup premazan mašću i peći na 200 stupnjeva oko 5-7 minuta. Izvaditi iz pećnice pa gore žlicom po čitavoj površini dodati sir pomiješan s vrhnjem i staviti u pećnicu da se zapeče do kraja, cca 25-30 minuta za dobije zlatnu boju.
Što je više sira i vrhnja to će zlevanka biti sočnija. Neka vas ne smeta što preljev utone u tijesto, bit će rahlije.



Prva gastro knjižara 'Fritula' otvorena u Rovinju. U ponudi je 500-tinjak naslova, uglavnom kuharica te knjiga o vinima i maslinovim uljima. Slažem se s autorom teksta da je ideja mladog para koji se upustio u tu avanturu genijalna i za svaku pohvalu.



Robert Predrag Žmire, finalist Masterchefa, kuha rižota po Jadranu, vodi kuharske radionice i otvara svoj lokal koji će se zvati Cenca.


U pametnom izboru obrađena je BAMIJA ( ocra ). Ako niste znali što je to reći ću vam da izgleda kao malena papričica a stavlja se kao začin u razna jela, od juha do umaka. Nema tog bosanskog lonca ili begove čorbe kojoj bamija ne daje prepoznatljiv okus. Istovremeno je i lijek i delikatesa. Uzgaja se na OPG Zejbek nedaleko od Krnjaka u Kordunu. ( dalje googlajte )

Luce Knego prije šesnaest godina doselila se na Vis. Mislila je da je došla na kraj svijeta, a onda se zaljubila u otok. Otvorila je restoran Val a njen paštafažol na brijet, uz ugora i grdobinu, obogaćuju škampi i dagnje. Gosti joj se uvijek iznova vraćaju.


Pa sladoledi razni u novim aromama, npr kokosovo mlijeko, kokosove mrvice, slatko vrhnje i sečuanski papar ili mango i kajenski papar, pa lubenica i šampanjac, zatim banana i krokant...gumeni bomboni i votka...



no ovaj put zanimljivije od sladoleda bile su marmelade. Autorica bloga Da mi je nešto slatko sprema se za zimu i radi marmelade. Jabuka i mrkva, rajčica, krastavci i menta...
Svi redom zanimljiviji jedan od drugoga no ne jedemo marmelade pa preskačem navedeno.



Grupa neovisnih blogera formirala je listu najboljih turističkih restorana u centru Zagreba do 10 Eura:
( dobro je znati )

  1. Nokturno, Skalinada i Leonardo ( Skalinska 4, 2 i 4 )-dobar omjer cijene i ponude
  2. Stare skaline( Skalinska 3 )-hladne povrtne juhe, ku-kus...
  3. Agava ( Tkalčićeva 39 )-najljepša terasa u Tkalči
  4. Chateau des Jardins ( Pizza House ), ( Tkalčićeva 73 )-prave pizze s tankim tijestom
  5. Mikina klet ( Tkalčićeva 59 )
  6. Mirni kutić ( Tkalčićeva 57 ) - ne baš dobro prezentirana hrana
  7. Ivica i Marica ( Tkalčićeva 70 )-zdravi pristup hrani
  8. Paparazzo ( Tkalčićeva 43 )-mediteranska ponuda
  9. The cookie factora ( Tkalčićeva 21 )-omiljeno mjesto za desert u centru grada
  10. Amfora ( Dolac 2 ), sjajna svježa riba za one plićeg džepa
KUHINJSKI LABOS GASTRONOMADA: E ovo je zanimljivo pa sam prepisala čitav članak ( OVDJE )




Slijedi 10 sorti vina za gemišt ( to si zberite sami ), ja za sebe biram neko fino polu suho vinčeko uz dobru klopu i dobro društvo

i
                                                             KRAJ