Što se može, kad nešto naumim onda to mora biti odmah a odmah nije bilo srdela pa smo ispekli inćune.
'Smo' znači - ja sam se zaželjela a suprug odradio. On se u tome već specijalizirao, svake godine na ljetovanju on i kupuje i sprema ribu a kako to dobro radi zašto bi mu se čovjek miješao u posao. Jel tako? :)
Srdela je stvorena za ovaj recept, inćuni znatno manje, zato nastojte da riba svakako bude srdela. Bar za prvi put.
Može se pripremiti ujutro a pri povratku s plaže samo ubaciti u pećnicu iako moj suprug kaže da to ne voli jer srdela pusti vodu pa mu onda dno pliva.
I nikako nemojte preskočiti limunovu koricu, bez nje ovo jelo nema karakter.
POTREBNO:
- svježa srdela
- par svježih rajčica
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 neprskani limun
- krušne mrvice
- maslinovo ulje
- stručak svježeg peršunova lišća
- grančica svježeg ružmarina
- sol, papar
Dno posude u kojoj će se peći premazati maslinovim uljem i obilno poprašiti krušnim mrvicama.
Očistiti srdele. Naribati limunovu koricu i pomiješati je sa solju pa time natrljati srdele iznutra i izvana. Nasjeckati peršinovo lišće, ružmarin i češnjak a rajčice narezati na ploške.
U posebnoj zdjelici napraviti preljev od maslinova ulja, papra, sjeckanog peršuna, ružmarina i češnjaka.
Na dno posude za pečenje naizmjence slagati srdele i rajčice pa odozgo posipati mješavinom ulja sa začinskim travama.