Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 19. kolovoza 2012.

SRDELE S RAJČICAMA

Neka vas ne zbune fotografije, poznavaoci ribe odmah će primijetiti da su na njima inćuni.
Što se može, kad nešto naumim onda to mora biti odmah a odmah nije bilo srdela pa smo ispekli inćune.
'Smo' znači - ja sam se zaželjela a suprug odradio. On se u tome već specijalizirao, svake godine na ljetovanju on i kupuje i sprema ribu a kako to dobro radi zašto bi mu se čovjek miješao u posao. Jel tako? :)

Srdela je stvorena za ovaj recept, inćuni znatno manje, zato nastojte da riba svakako bude srdela. Bar za prvi put.

Može se pripremiti ujutro a pri povratku s plaže samo ubaciti u pećnicu iako moj suprug kaže da to ne voli jer srdela pusti vodu pa mu onda dno pliva.
I nikako nemojte preskočiti limunovu koricu, bez nje ovo jelo nema karakter.

POTREBNO:  

  • svježa srdela
  • par svježih rajčica
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 neprskani limun
  • krušne mrvice
  • maslinovo ulje
  • stručak svježeg peršunova lišća
  • grančica svježeg ružmarina
  • sol, papar


Dno posude u kojoj će se peći premazati maslinovim uljem i obilno poprašiti krušnim mrvicama.


Očistiti srdele. Naribati limunovu koricu i pomiješati je sa solju pa time natrljati srdele iznutra i izvana. Nasjeckati peršinovo lišće, ružmarin i češnjak a rajčice narezati na ploške. 



U posebnoj zdjelici  napraviti preljev od maslinova ulja, papra, sjeckanog peršuna, ružmarina i češnjaka.


Na dno posude za pečenje naizmjence slagati srdele i rajčice pa odozgo posipati mješavinom ulja sa začinskim travama.





Peći na 200 stupnjeva oko pola sata i servirati uz rukolu ili zelenu salatu.