Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 10. rujna 2022.

Pečeno voće ( iz Air Fryera )

-bez masnoće - bez šećera - bez brašna -  bez laktoze- brzo - jednostavno

Ovo je superbrza ideja kako utrošiti ostatke bilo kojeg svježeg voća uključujući i smrznuto. Hranjivo je, naročito za djecu, može se obogatiti chia sjemenkama i/ili sjemenkama suncokreta i svime što vam padne na pamet.

Kad voće ide kraju, kad ga je previše, kad ste na moru s ograničenim resursima ili jednostavno vam fali neki slatki zalogajčić ovo je dobar uzbor.

Ako nešto ostane mežete pojesti drugo jutro za doručak ;)

Potrebno je:

-voće po izboru ( očišćeno, narezano i otkošteno )
-zobene pahuljice ( ako želite bez glutena )
-slad ( med, kokosov šećer, suho voće, domaći džem... )
-začini ( cimet, vanilija, kurkuma, đumbir, mješavine začina... )
Dodaci po želji: bademi, lješnjaci, orasi, sjemenke...

IZRADA:

1) Voće oprati, otkoštiti i narezati na manje komade. Pomiješati sa začinima, zasladiti po želji suhim voćem ili preporučam da to bude nekim domaćim džemom kako bi slastica bila sočna.
Možete kombinirati sve vrste džema i voća. U šljive možete dodati rum ili aromu ruma a preko svega dodati lješnjake, orahe ili bademe kako biste obogatili okus.
Napomena: ako ne dodajete džem dodajte 1/3 šalicu vode kako bi voće lakše pustilo sok

2) Začinjeno voće sipati u zdjelicu veličine za Air Fryer ako pečete u njemu, preko voća sipati zobene pahuljice i peći na 180 stupnjeva do kad dobije lijepu zlatnu boju ( 30-45 minuta )

Odlično je servirano s domaćim sladoledom ili grčkim jogurtom ili preliveno s malo meda ako smatrate da nije dovoljno slatko.

-----------

Zobene pahuljice bogat su izvor nutrijenata i vlakna pa stoga daju dugotrajan osjećaj sitosti a voće ima prirodan slad kojim zadovoljavamo potrebu za slatkim bez korištenja rafiniranih šećera, stoga je ovo jedan ukusan brzi i zdravi desertić :)