Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 28. siječnja 2014.

QUESADA PASIEGA

Ovo je doslovce iz ničega nešto. Od kad sam se prošlog proljeća vratila iz španjolskog Alicantea nikako da ovaj recept dođe na red.

Quesada je tipičan desert španjolske pokrajine Cantabrije. Izgleda kao krema i pomalo podsjeća na clafoutise. Postoji inaćica sa svježim sirom no ova  najviše liči na primjerak koji sam proljetos donijela sa sobom (fotografija na dnu) a koji se svima veoma dopao.
Djelovao je poput guste pečene rožate
Google je izbacio hrpu recepata no samo je nekoliko nalikovalo na ono što tražim.

Izabrala sam dva, jedan s jajima i jedan bez. Isproban je samo onaj dolje, bez jaja. Ovaj gore možda neki drugi put.

POTREBNO:
2 jaja
75 g maslaca
2 čaše ( za bijelo vino ) kiselog mlijeka
2 čaše ( za bijelo vino ) bijelog šećera
2 čaše ( za bijelo vino ) brašna
korica jednog neprskanog limuna
cimet

Miješati maslac i šećer, zatim dodati kiselo mlijeko, limunovu koru i cimet pa umiješati umućena jaja. Kad se masa sjedini rahlo dodati brašno. Sipati u plitki kalup i staviti peći u zagrijan pećnicu na 180 stupnjeva dok gornja kora postane zlatna ( cca 30- 40 minuta ).
Servira se toplo ili hladno.


VARIJANTA BEZ JAJA:
( za lim veličine 30x20cm )

300 g šećera
150 g brašna
750 ml mlijeka
1 jogurt ( 175 ml )
mljeveni cimet
korica jednog neprskanog limuna

Izmiješati sve sastojke u zdjeli. Namastiti plitki lim za pečenje pa sipati mješavinu i staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva otprilike 30-40 minuta da dobije rumenu koricu.
Može se poslužiti toplo ili hladno.

Priznajem da moj ni približno nije nalikovao kupljenom primjerku no okusom je potpuno zadovoljio.Recept je skinut  OVDJE a evo kako je izgledao kupljeni primjerak
<-----------


Možda nije bio baš iste debljine i mislim da drugi put neću miksati nego samo dobro promiješati sve sastojke no okus je izvrstan i mi smo ga s guštom pojeli. Držati ga u hladnjaku, drugi dan je čak i bolji.