Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 16. prosinca 2013.

SLATKO - LJUTI GRIC





Bez obzira idete li kod susjeda na doček ili kod prijatelja na gledanje tekme ovaj ljuto-slatko-slani snack uz čašicu vinčeka ili limenku pivca savršeno 'sjeda'.




Za ovaj sasvim običan ali mrvicu drugačiji gric treba uložiti malo vremena i truda, pomiriti se s ljepljivim prstima, no konačan proizvod vrijedi truda. Osim toga ako volite ljuto ovo je prilika da svoj omiljeni ALPINOS ljuti umak upotrijebite na nimalo klasičan načina a ako ga još nemate onda trkom do Medenjaka gdje na božićnom sajmu od 19.-21.12. možete kupiti umak u kombinaciji s neodoljivom zdjelicom za posluživanje, minijaturnom miješalicom i receptekom koji će sigurno razveseliti onog kome ga darujete.




POTREBNO:
( savjet: raditi duplu smjesu )

100g meda
1 žlica rastopljenog maslaca
1 žlica vode
2 žličice ALPINOS ljutog umaka
1 žličica soli + još malo za kraj
2 žličice svježeg sjeckanog ružmarina
450g mješavine orašastih plodova

Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva. Lim za pečenje obložiti papirom.

U dubokoj posudi pomiješati med, maslac, vodu, ljuti umak i žličicu soli pa u tu mješavinu uvaljati orašaste plodove. Sipati ih na lim za pečenje pa staviti u pećnicu na dvadesetak minuta. Pred kraj vremena med će se početi karamelizirati no to ništa ne smeta.
Dok se oraščići peku napraviti još jednu smjesu od meda i ljutog umaka pa po isteku vremena izvaditi lim iz pećnice i oraščiće još jednom uvaljati u smjesu te ponovo vratiti u pećnicu da se peku još 10-15 minuta dok poprime lijepu zlatnu boju.
Iako je med već poprilično taman i karameliziran, važna je boja orašastih plodova.
Izvaditi lim iz pećnice i pustiti da se oraščići prohlade oko desetak minuta pa ih posuti sjeckanim ružmarinom i prstohvatom soli. Sve dobro promiješati. Tamni su i sljepljeni pa ih je u tom trenutku lakše odvojiti prstima.
Učiniti to dok još nisu do kraja ohlađeni. Maknuti s papira na kom su se pekli i ohladiti do kraja.
Servirati.

Orašasti su plodovi prepuni zdravih masnoća neophodnih za naš organizam, zdraviji su od čipsa, u ovoj varijanti beskrajno zarazni, zato - navalite!