Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 2. veljače 2013.

TERINA OD KRUMPIRA i PEČENI FILETI BAKALARA

Recept iz časopisa GASTRO

Jednostavan prijedlog za nedjeljni ručak s naglaskom na terini koja se, sasvim neočekivano, pokazala fantastičnom.

Moja krupnija polovica veliki je fan krumpira pa bih slobodno mogla servirati krumpir s krumpirom i on bi bio sretan. Ova ga je terina oduševila. Ma sve nas je oduševila. Podsjeća na Gratin Dauphinois no meni je mnogo draža zbog sjeckanog ružmarina kojeg svi volimo i dobro se uklapa kao prilog uz ribu.
Što se pak ribe tiče, može to biti bilo koja ribica no recept je tražio bakalar pa hajmo se onda držati njega. Na varaždinskoj se tržnici bakalar može naći ili sušen ili u smrznutim filetima stoga smo papali filete bakalara uz terinu koja je s mladim celerom bila naprosto fantastična.
Jedina caka kod nje je pravi omjer soli zato treba obratiti pažnju prilikom soljenja, sve ostalo - čista petica, naročito za jednostavnost.

POTREBNO:
  • 1 kg čistih fileta bakalara
  • 0,15 dl maslinova ulja
  • timijan ( majčina dušica )
  • limunova korica 
evo kako bi taj bakalar trebao izgledati -->

ZA TERINU:
  • 50 dag celera
  • 50 dag krumpira
  • 20 dag maslaca
  • ružmarin
  • sol, papar
KREMA OD MASLINA:
  • 5 dag crnih maslina
  • 0,1 dl maslinova ulja
  • 1,5 dag sušenih rajčica
  • sok 1 limuna
  • drobljeni papar
  • svježi bosiljak

PRIPREMA

Bakalar očistiti i narezati na komade ( čitaj: odmrznuti ). Napraviti marinadu od maslinova ulja, ribane limunove kore i timijana pa je izliti preko bakalara. Pustiti da odstoji neko vrijeme a zatim ga ispeći na vrućoj tavici da dobije hrskavu koricu i lijepu boju. Na kraju zapeći u pećnici ( nije nužno, ja sam svoje filete samo pekla u pećnici )



Za terinu narezati celer i krumpir na tanke ploške, najbolje gulilicom za krumpir. Kalup obložiti papirom za pečenje pa u njega složiti krumpir i celer. Svejedno kako, možete ih i pomiješati. Začiniti solju i paprom. Ružmarin nasjeckati i lagano popržiti, dodati maslac pa kad se otopi zaliti krumpir i celer.
Sve dobro pokriti aluminijskom folijom i peći cca 45 minuta na 175 stupnjeva.
Pred kraj pečenja maknuti foliju, provjeriti čačkalicom da li je krumpir mekan pa pustiti još desetak minuta na 200 stupnjeva da se korica zapeče.
Za kremu od maslina sve sastojke pomiješati štabnim mikserom u finu kremu pa poslužiti uz terinu i pečeni bakalar. Ja obično pretjeram s količinom pa je tako bilo i ovog puta no otkrili smo da je krema odliča drugi dan kao namaz na svježe pečenom tostu.