Vrijeme pečenja: 2,5-3 sata
Ako ste gledali 'Glamurozne slastice' onda znate da Eric sprema fantastične kolače, evo prilike da se jedna od njih i proba.
Recept je iz časopisa Delicije i definitivno vrijedan svih pohvala.
Napomena prije početka:
Ako koristite šećer Demerara ili Muscovedo kolač će dobiti intenzivni okus karamela pa računajte s tim.
POTREBNO:
- 300 g omekšalog maslaca
- 300 g smeđeg šećera
- 4 jaja
- 4 žličice vode narančina cvijeta ili 1 narančino ulje ( ima u Lidlu )
- ribana korica i sok 2 nešpricane naranče i 2 limuna
- 350 g brašna
- 200 g arancina
- 200 g tamnih grožđica
- 200 g svijetlih grožđica
- 4 žličice džema od marelica ( možda malo više ( op.a. )
- ušećerene trešnje za dekoraciju ( Metro ima pakung od 450g )
POSTUPAK:
- Pomiješati u zdjeli obje vrste grožđica, kandirano voće, korice agruma i sve natopiti sokom limuna i naranče. Ostaviti preko noći
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i namastiti metalni kalup za tortu
- U smjesu voća i soka dodati vodicu narančina cvjeta ili ampulu ulja. U posebnoj posudi izmiješati maslac sa šećerom da postane svijetao i pjenušav a u drugoj istući 4 jaja. Kada je maslac dobro izrađen postupno mu umiješati jaja i svako toliko po dvije žličice brašna. Sve bi moralo trajati oko pet minuta, dakle ne se žuriti pa dodavati jaja suviše rano.
- Kad je dodano svo brašno, pažljivo izmiješati špatulom. Dodati smjesi namočeno voće. Ne miksati već polako izmiješati pa izliti u pripremljeni kalup.
- Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca 30 minuta. Nakon 30 minuta pokriti papirom za pečenje pa smanjiti temperaturu na 150 i peći još sat i pol do dva sata, sve dok čačkalica upiknuta u tijesto ne izađe suha.
- Pričekati petnaestak minuta pa izvaditi kolač iz kalupa. Premazati ga džemom od marelica i ukrasiti glaziranim trešnjama
Nakon dan-dva još je bolja pa ispečena u kalupu u obliku srca idealan je slatki obrok za nadolazeće Valentinovo.