Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 19. listopada 2012.

ZAKAMUFLIRANI PORILUK

Recept iz časopisa Dobra hrana br. 16



Poriluk u bešamelu u kojeg je umiješano malo puretine, piletine ili bilo kojeg drugog mesa a može i ostataka.





Za 4 osobe:
  • 300 g kuhane ili pečene piletine narezane na komadiće
  • 2 jušne žlice maslaca
  • 2 manja poriluka, oprana i narezana na komadiće
  • 2 jušne žlice brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 150 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • 1 čajna žlica senfa
  • 500 g lisnatog tijesta
  • malo svježe majčine dušice
  • 1 jaje
Na maslacu propirjati poriluk. Nakon desetak minuta posuti ga brašnom te dobro izmiješati. Preliti mlijekom pa neprestano miješajući kuhati da masa bude ujednačena i kremasta. Zatim umiješati slatko vrhnje i senf. Na kraju dodati meso i par listića majčine dušice.
Poriluk i meso zajedno s umakom premjestiti u keramičke ili vatrostalne posudice.
Lisnato tijesto razvaljati i njime pokriti posude te na kraju tijesto premazati razmućenim jajetom. i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 30 minuta.



Original racept može se pogledati na novoj web stranici časopisa Dobra hrana ( OVDJE  ).

Komentar: pa ja bih možda ipak za tu namjenu koristila prhko tijesto za pitu, jest da je lisnato jednostavnije, no prhko se bolje sljubljuje s umakom, lakše jede i bolje ponaša prilikom pečenja.