Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 5. lipnja 2019.

CHIA DŽEM

OZNAKA: raw food, vegan
PRIPREMA: 5 minuta + 30 minuta

Nakon chia doručka u sezoni jagoda evo još jedan jednostavan i veoma svestran recept primjenjiv na sve vrste voća.

Prava je revolucija kad jednom otkrijete da možete izraditi džem bez kuhanja i bez šećera, od sezonskog voća kojeg ne morate ubiti kuhanjem.

Potrebna su samo 2 sastojka, sve ostalo je po želji





POTREBNO:
  • 500 grama očišćenih jagoda
  • 2-3 žlice chia sjemenki ( po mogućnosti bijelih *)
-po želji malo meda ili javorovog sirupa ( agava sirup ili eritrit za dijabetičare )

Jagode pretvoriti u pire u blenderu ili multipraktiku, dodati chia sjemenke i pustiti 30 minuta da nabubre. Najbolje preko noći. Po želji zasladiti jednom žlicom slada.

Možete aromatizirati vanilijom, limunovim sokom i koricom ( odlično se slaže s malinama ), narančinim sokom i koricom ( super kombinacija sa šljivama ), đumbirom ( slaže se s citrusima ), cimetom i klinčićem
( jabuke, kruške )...

Brzo, jednostavno i zdravo. Zadrži sve hranjive sastojke iz voća, omega 3 iz chia sjemenki i vlakna koja daju dugotrajan osjećaj sitosti. Pogodno je za sve generacije pa ne postoji apsolutno nikakav izgovor da se ne upustite u to :)

*Ne postoji nikakva nutritivna razlika između bijelih i crnih CHIA sjemenki osim što će voće zadržati ljepšu boju ako upotrijebite bijele. CHIA je malena sjemenka velikog potencijala o čijim mogućnostima više pročitajte OVDJE .


Chia džemom možete nadjevati palačinke i kolače, dodavati u jutarnje obroke, koristiti za smoothie i sve gdje vam padne na pamet.
Drži u hladnjaku do 7 dana ako ga prije ne pojedete :)
Ako pak zaključite da je staklenka sa džemom prazna, u minutici možete napraviti svoju novu, svježu dozu slatkog džema.

Pogledajte: Sezona je jagoda