Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 22. ožujka 2015.

KAKO UKLONITI PESTICIDE S POVRĆA


Činjenica da se trujemo pesticidima nikog ne ostavlja ravnodušnim, tim više što, smanjujući prehranu prerađenim namirnicama i okrečući se prirodi, u sebe unosimo sve više tih opasnih otrova. 'Bio' i 'eko' su poželjna etiketa no koliko su dostupni i koliko im vjerovati u koliko nisu iz specijaliziranih trgovina, ostavlja prostora za razmišljanje. U našem je gradu samo jedna eko trgovina u kojoj je izbor sveden na neke osnovne vrste voća i povrća pa smo bez vlastitog vrta prisiljeni držati se lokalne tržnice, a plac ko plac - na njemu će nam reći upravo ono što želimo čuti; naravno da je eko, naravno da je domaće,,,tom će logikom bakice uskoro početi uzgajati banane :) 
No dobro, skratimo priču i tu gdje pomoći nema pomozimo si sami.
Osobno me veoma veseli što od nedavno varaždinska knjižara TRAP ( u Coning centru ) drži ekološke GOLDEN proizvode, nedavno sam s nemalom dozom zadovoljstva donijela kući jedan od njih i smjestila ga pored sudopera. Još se sjećam vremena kad se GNLD pojavio na tržištu s pričom 'opereš suđe a zatim vodom od suđa zaliješ cvijeće'. Bilo je to još za bivše Juge kad je ekološka svijest bila u dubokom minusu, skepticizam za taj vid proizvoda u visokom plusu, a cijena do neba otežavajuća okolnost. Iz tog sam vremena zapamtila da je izvrstan za pranje voća i povrća. Kod kuće smo imali jednu bočicu, trajala je sto godina jer smo je koristili na
kapaljku za pranje suđa i rublja ( 'eko' hrana u to vrijeme nije bila neka furka ), a kasnije nam se prodavač multi-level marketinga koji je zastupao proizvode nekako izgubio iz vida i tu je sve stalo.
Sad je Varaždincima dostupan preko TRAP-a a svima koji se više pouzdaju u vlastite uratke evo nekoliko uradi-sam pomagala: 

''6 koraka kako jesti čišće:izvor: www.atma.hr )

'1. Najbolja opcija je naravno – jesti svoje voće i povrće organskog uzgoja.
2. Ukoliko to nije moguće – probajte naći i kupiti svježe i kvalitetno voće i povrće sa certifikatom eko (u Hrv.) odnosno bio.3. Ako ni to nije moguće, kupujte povrće i voće kod poznanika ili prodavača na placu koji uzgajaju lokalno i beru svježe.4. Birajte plodove za koje se zna da su “čisti” po listi EWG. Pročitaj o tome OVDJE detaljno. Napominjemo da su generalno najprskanije voćke – jabuke, jagode, grožđe, borovnice, breskve i nektarine, a najprskanije povrće – celer, špinat, salata, zvonasta crvena paprika, krastavac, krumpir i cherry rajčica.5. Ok, kupili ste voće i povrće za koje niste sigurni jeli prskano – i što sad? Idemo po redu: 
 
  • Detaljno operite i očetkajte voće i povrće pod mlazom mlake tekuće vode s malo vrlo blagog eko detarđenta za posuđe. Dobro isperite.
  • Napomena: Gljive samo očetkajte i obrišite
  • Ne zaboravite jako dobro oprati lubenice prije rezanja jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ih ne operete s kore, nožem ćete ih samo unijeti unutra!
  • Bacite vanjsko lišće lisnatog povrća.
  • Uzmite veću zdjelu i namočite u njoj plodove u otopini vode i kupovnog (bio dućani) ili domaćeg sredstva za uklanjanje pesticida. Možete za ovu svrhu iskoristiti i prethodno očišćeni sudoper ( <-- ja bih rekla da OBAVEZNO prije toga izribate sudoper jer je on, osim spužvice za pranje suđa, najveći izvor bakterija i mikroba u kuhinji op.a. ) 

    Evo kako isprati voće i povrće:

Rješenje 1
1 žlica morske soli na šalicu vode. Namačite pola sata pa isperite.

Rješenje 2
Napravite otopinu 1: 4 od bijelog octa i vode. Namačite pola sata pa isperite. Prskane jabuke namačite i duže. Ocat može neutralizirati većinu bakterija i pesticida koji se nalaze na svježim namirnicama.

Napomena: Bacite pogled na vodu u kojoj se namakalo voće i povrće i vidjet ćete što je sve izašlo…

Napravite svoj sprej za uklanjanje pesticida

Slijede 2 recepta za domaći sprej za uklanjanje pesticida…
Recept 1
1 žlica soka od limuna, 2 žlice soda bikarbone, 1 čaša vode. Miješati dok se soda ne rastvori i uliti u sprej bocu. Našpricati na voće i povrće i ostaviti 15-tak minuta. Isprati.
Recept 2
Šalica vode, šalica bijelog octa, 2 žlice sode bikarbone, nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa (odličan prirodni antibiotik – opcija) – sve dobro promiješajte. Ulijte u sprej bocu i isprskajte voće i povrće. Neka odstoji 15-tak min. Isprati. Koru možete oguliti ako tako želite.
Jedite i pijte čisto – mislite i živite čisto – ostavite iza sebe čisto.''