Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 19. ožujka 2014.

KAKO OČISTITI GREJP za salatu

Grejp je kao i nar još jedan od onih plodova koji se odlično slažu sa salatama i mnogim drugim jelima no zbog suviše kompliciranog čišćenja najčešće ih izostavljamo iz svojih svakodnevnih prehrambenih rituala.
Guljenje kožice čini se suviše zahtjevno i dugotrajno. 



No nije baš tako, ako znate kako :))
Potreban vam je samo jedan dobro naoštren nož.





Započnemo tako da odrežemo vrh a zatim okolo naokolo sa svih strana obrežemo koru.
Nakon toga neposredno uz unutarnju kožicu koja razdvaja ploškice izrezujemo van mesnati dio ploda. 
Što je nož oštriji to ploškice mogu biti tanje pa ih stoga može ispasti više.  
I eto...u svega par minuta dobili smo ploškice grejpa spremne za upotrebu. 
Brzo, jednostavno i zanimljivo za sve koji vole gorko, a gorko je pored slatkog, kiselog, slanog, ljutog i oporog ili trpkog jedan od glavnih okusa koje bi prema ayurvedi svaki obrok morao sadržavati kako bi naš organizam bio zadovoljan i uravnotežen.
Ako vam je grejp suviše gorak predlažem da probate pomelo. To je ona ogromna žuta bombica nalik na ogroman grejp pakirana u mrežicu a sreli ste je negdje na polici s voćem pored grejpa.
Mješanac grejpa i naranče blaži je okusom a znatno impresivniji veličinom. Meni osobno fantastičan kao jutarnje osvježenje nakon teških večernjih obroka. U njemu su spojene sve najbolje kvalitete jednog i drugog ploda - slatkoća i veličina. Jedan sasvim savršen agrum od cca 700 grama kojeg    ( valjda samo ja ) mogu u jednom obroku pojesti cijelog       ( njama :)
Sad kad znate kako jednostavno oguliti grejp nema razloga da ne uveselite svoje salatice crvenim grejpom ili iskušate varijantu grejpa i avocada sa preljevom od limuna, maslinjaka, soli, papra i dijon senfa ili začinskih trava.