Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 21. srpnja 2013.

LASSI

Lassi je popularno ljetno piće na bazi jogurta. Porijeklom je iz Indije a osnova su mu jogurt, voda ( ili led ), začini i najčešće voće. Veoma su zanimljivi okusi oni sa začinskim travama, naprimjer bosiljkom ili limunskom travom. U većini slučajeva začinjen je mljevenim kuminom a one slatke varijante sadrže šećer ili voće.

U indijskim religijama lassi začinjen medom koristi se u religijskim ritualima.
U tradicionalnoj medicini uz dodatak malo kurkume u prahu služi kod liječenja gastroenteritisa ilitiga crijevne viroze.

U receptima se koristi isključivo prirodan, nezaslađen jogurt a servira se hladan za vrućeg vremena uglavnom uz ručak no za takvog je ljeta prikladan u bilo koje doba dana, čak i kao međuobrok.

Meni osobno najzanimljiviji je original s kuminom i malo soli iako sam, doduše, od voćnih verzija isprobala samo onaj od manga i ananasa a sve zato što sam se uvijek na kraju vratila originalu. Onako slankast i hladan s neobičnim ali zanimljivim okusom kumina, neopisivo dobro sjeda na visokim temperaturama.

Probajte, uvjerena sam da će vam se dopasti

Savjet više: uzmite jogurt koji nije kiseo
Ako pri ruci nemate blender iskoristite šejker poput onog od Tupperwarea za palačinke

OSNOVNI RECEPT:
  • 200-300 ml jogurta
  • 1/2 čajne žličice mljevenog kumina
  • 5-6 kocki leda ( ili ledene vode ako nemate blender )
  • 1/2 žličice sitno sjeckane mente
  • na vrh noža soli 
Izmiksati u blenderu i serviratu hladno u visokim čašama.

SLATKI LASSI:
  • par sjemenki kardamoma
  • 100 ml jogurta
  • 1,5 žličice demerara šećera
  • 1 žličica ružine vodice ( po želji )
  • 200 ml hladne vode
  • svježe lišće mente za ukrašavanje
U blenderu izmiksati sve sastojke pa sipati u čaše i ukrasiti listićima svježe mente

U voćnoj verziji najčešće se radi Lassi od manga. U Indiji je sezona svježeg manga u travnju i svibnju no mi smo ipak malo ispred pa kod nas traje čitave godine. Šalim se naravno, naši preparirani mangići ne mogu se ni uspoređivati s njihovim svježe ubranim no to nije razlog da ga ne isprobamo sad za ljetnih vrućina kad im je cijena povoljna.
Zašto baš njega? Zato što je spoj okusa naprosto božanstven i zove na još. 

VOĆNI LASSI:
  • 1 mango
  • 250 ml jogurta
  • 1-2 žličice šećera ili meda
  • 5-6 kocki leda
Zblendati i servirati.

Možete ga ukrasiti u koliko ga ne popijete dok srknete probati ili iznoseći ga na stol :)