Lassi je popularno ljetno piće na bazi jogurta. Porijeklom je iz Indije a osnova su mu jogurt, voda ( ili led ), začini i najčešće voće. Veoma su zanimljivi okusi oni sa začinskim travama, naprimjer bosiljkom ili limunskom travom. U većini slučajeva začinjen je mljevenim kuminom a one slatke varijante sadrže šećer ili voće.
U indijskim religijama lassi začinjen medom koristi se u religijskim ritualima.
U tradicionalnoj medicini uz dodatak malo kurkume u prahu služi kod liječenja gastroenteritisa ilitiga crijevne viroze.
U receptima se koristi isključivo prirodan, nezaslađen jogurt a servira se hladan za vrućeg vremena uglavnom uz ručak no za takvog je ljeta prikladan u bilo koje doba dana, čak i kao međuobrok.
Meni osobno najzanimljiviji je original s kuminom i malo soli iako sam, doduše, od voćnih verzija isprobala samo onaj od manga i ananasa a sve zato što sam se uvijek na kraju vratila originalu. Onako slankast i hladan s neobičnim ali zanimljivim okusom kumina, neopisivo dobro sjeda na visokim temperaturama.
Probajte, uvjerena sam da će vam se dopasti
Savjet više: uzmite jogurt koji nije kiseo
Ako pri ruci nemate blender iskoristite šejker poput onog od Tupperwarea za palačinke
OSNOVNI RECEPT:
U indijskim religijama lassi začinjen medom koristi se u religijskim ritualima.
U tradicionalnoj medicini uz dodatak malo kurkume u prahu služi kod liječenja gastroenteritisa ilitiga crijevne viroze.
U receptima se koristi isključivo prirodan, nezaslađen jogurt a servira se hladan za vrućeg vremena uglavnom uz ručak no za takvog je ljeta prikladan u bilo koje doba dana, čak i kao međuobrok.
Meni osobno najzanimljiviji je original s kuminom i malo soli iako sam, doduše, od voćnih verzija isprobala samo onaj od manga i ananasa a sve zato što sam se uvijek na kraju vratila originalu. Onako slankast i hladan s neobičnim ali zanimljivim okusom kumina, neopisivo dobro sjeda na visokim temperaturama.
Probajte, uvjerena sam da će vam se dopasti
Savjet više: uzmite jogurt koji nije kiseo
Ako pri ruci nemate blender iskoristite šejker poput onog od Tupperwarea za palačinke
OSNOVNI RECEPT:
- 200-300 ml jogurta
- 1/2 čajne žličice mljevenog kumina
- 5-6 kocki leda ( ili ledene vode ako nemate blender )
- 1/2 žličice sitno sjeckane mente
- na vrh noža soli
SLATKI LASSI:
- par sjemenki kardamoma
- 100 ml jogurta
- 1,5 žličice demerara šećera
- 1 žličica ružine vodice ( po želji )
- 200 ml hladne vode
- svježe lišće mente za ukrašavanje
U blenderu izmiksati sve sastojke pa sipati u čaše i ukrasiti listićima svježe mente
U voćnoj verziji najčešće se radi Lassi od manga. U Indiji je sezona svježeg manga u travnju i svibnju no mi smo ipak malo ispred pa kod nas traje čitave godine. Šalim se naravno, naši preparirani mangići ne mogu se ni uspoređivati s njihovim svježe ubranim no to nije razlog da ga ne isprobamo sad za ljetnih vrućina kad im je cijena povoljna.
Zašto baš njega? Zato što je spoj okusa naprosto božanstven i zove na još.
VOĆNI LASSI:
- 1 mango
- 250 ml jogurta
- 1-2 žličice šećera ili meda
- 5-6 kocki leda
Zblendati i servirati.
Možete ga ukrasiti u koliko ga ne popijete dok srknete probati ili iznoseći ga na stol :)