Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 20. veljače 2013.

RIŽOTO OD QUINOE I SHIITAKE GLJIVA


Ako vam je kojim slučajem promakao krasan članak o kvalitetama quinoe na stranicama Alternative, možete ga pročitati OVDJE, a rižoto u prilogu jedna je od bezbroj varijanti na koji se quinoa može upotrijebiti.

Isto tako umjesto shiitake možemo staviti šampinjone ili bilo koje drugo povrće poput cvjetače, mrkvice ili brokulice.

Čar quinoe je upravo u toj raznolikosti i neograničenim mogućnostima. Jedna od njih je i slatka inačica koju rado spremam s voćem ili bez njega. Recept je OVDJE


POTREBNO:

300g quinoe
200g shiitake gljiva
2-3 režnja češnjaka
1 komad kombu alge
malo maslinova ulja
prstohvat bijelog papra
šaka sjeckanog peršinovog lišća
sol

1) Quinou isprati pod mlazom vode pa staviti kuhati u hladnu vodu, omjer 1:2. Kad voda uzavri kuhati oko 15 minuta u nepokrivenoj posudi

2) Shiitake obrisati suhom krpom ili salvetom  pa narezati na tanke trakice.

3) Češnjak lagano popirjati na maslinovom ulju, dodati shiitake, podlijati s dvije žlice vode pa lagano pirjati desetak minuta u vlastitom soku.

4) Dodati kuhanu i ocijeđenu quinou, posoliti, popapriti i obilno posuti sjeckanim peršinom.