Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 18. veljače 2012.

D- MADELEINE ( Dukan Madeleine )




Izvorno, Madeleine dolazi iz mjesta Commercy, malog mjesta sjeveroistočne pokrajine Lorraine u Francuskoj.

Priča kaže da je 1755. godine, Vojvoda od Lorraine Stanislas Leczinski, u svoje dvore pozvao na večeru Voltairea i Madam de Chatelet. Želeći impresionirati goste, naložio je glavnoj kuharici Madeleine da načini desert koji još do tada nije viđen. Na kraju večere, servirani su im ukusni mali kolačići u obliku školjkica, koji su se toliko dopali vojvodi da ih je u čast kuharice nazvao Madeleine.

Moram priznati da su doista posebni. Od kad sam se u proljeće vratila iz Normandije Madeleine je postao jedan od izazova. Oduvijek sam znala za njih, povremeno kušala kojeg, ali nikada se ranije nisam susrela s tako ukusnim i sočnim tijestom kakvi su bili originalni Madeleinsi. Nakon što sam ih probala odluka je pala - ovo svakako moram ispeći u vlastitoj pećnici.

Sve je tu; kalupi, volja, sastojci...no potraga za savršenim Madeleinsima još uvijek traje.
Iskušala sam nekoliko recepata, ni jedan nije bio ni blizu originala ( jedni su čak ispali tragedija ), a u nedostatku onog pravog recepta, u fazi Dukana odlučila sam malo nacifrati jelovnik pa od dozvoljenih sastojaka izraditi tijesto i spremiti si Madeleinse:



SASTOJCI:
2 jaja
6 vrhom punih žlica zobenog brašna
vrhom puna žličica stevije u prahu ( 4 g )
200 ml jogurta
1 jušna žlica arome vanilije
1 jušna žlica arome naranče
1 prašak za pecivo
ribana korica neprskanog limuna
mrvica soli


lim za pečenje Madeleinsa
( od istog se tijesta mogu ispeći male palačinkice )


UPUTE ZA PRIPREMU:

Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Maslacem premazati i pobrašniti kalupe za Madeleine. Umutiti jaja, arome, steviju i zrnce soli, dok se zapjene i masa postane lagana i pjenušava, dodati jogurt pa rukom umiješati brašno i limunovu koricu. Napuniti kalupe pa peći cca 7-10 minuta da poprime lagano zlatnu boju.
Prije poslužovanja posipati cimetom ili đumbirom


PAŽNJA: OVO NISU PRAVI MADELEINSI!
Ovo su Dukan kolačići pečeni u kalupu za Madeleinse. Zbog stevije im je okus kao i svo dozvoljeno Dukan slatko tijesto ( gostima se možda neće dopasti :) jedino što malo bolje izgledaju na tanjuru uz popodnevnu kavicu.

Recept za prave Madeleinse još se uvijek traži