ponedjeljak, 17. lipnja 2019.

KETO ČUPAVCI

Evo sad jedan klasičan recept na malo drugačiji način...
Koristimo iskušani CHIA DŽEM uz klasičan masni biskvit izrađen od kokosovog brašna i eritrita

POTREBNO:
Suhi sastojci:
1 cup ( 100 g ) mljevenih badema
1/4 cup ( 25 grama ) kokosovog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1/2 cup ( 80 grama ) eritrita + par kapi stevije






Mokri sastojci:
3 velika jaja
1/4 cup  ( 45 grama ) otopljenog maslaca
1/4 cup( 60 g ) vrhnja ( koristila sam kokosovo )
1 žlica jabučnog octa
1 žlica vanili arome


CHIA DŽEM:
1/2 kg jagoda ( ili bilo kojeg drugog voća )
3-4 žlice bijelih chia sjemenki
javorov ili agavin sirup ili med,  prema ukusu

KOKOS u ljuskicama za uvaljati

IZRADA:
1) Od gornjih sastojaka napraviti chia džem; blendati voće u pire, zasladiti i dodati chia sjemenke.
Staviti sa strane da odstoji najmanje pola sata
Detaljnije upute pogledajte  OVDJE .

2) U posebnoj malo većoj posudi pomiješati suhe sastojke: mljevene bademe i kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol.

3) Jaja umutiti s eritritom, dodati otopljeni maslac, vrhnje i jabučni ocat pa još malo mutiti. Taj se proces može izvesti u blenderu.

4) Mokre sastojke sipati u posudu sa suhima te sve zajedno dobro povezati pjenjačom.

5) Masu sipati u veoma mali silikonski kalup ( 20 x 20 cm ) ili metalni lim obložen  papirom za pečenje.
Peći na 180 stupnjeva da dobije lijepu zlatnu boju. Ohladiti

6) Hladan biskvit narezati u željene oblike pa ga umakati u džem i uvaljati u ljuskice kokosa.
Chia džem se malo teže lovi za biskvit ali uzevši u obzir da se radi o kvalitetnijoj slastici oprostit ćemo mu taj dio i malo se potruditi.

Varijacije na temu:

KUGLICE ( slika lijevo )od ostatka biskvita pomiješanog sa chia džemom. Dio kuglica uvaljanih u kokos, dio bez toga.


POSLASTICA U ŠALICI ( slika na dnu stranice ): red chia džema, red domaćeg čokoladnog preljeva, red keto biskvita....pa sve još jednom

Pogledajte kako lijepo oni mogu izgledati ako ih radite u obliku za muffine i okrenete naopačke.
Recept je mrvicu modificiran, preuzet sa stranice SUGARFREE SPRINKLES

....a sad pustite mašti na volju i zamislite to isto sa chia džemom od borovnica ili kupina, pa od kivija, ananasa, manga....

Ukusno i razigrano šarenilo na stolu. Uz to još i zdravo, bez brašna i šećera.

srijeda, 5. lipnja 2019.

CHIA DŽEM

OZNAKA: raw food, vegan
PRIPREMA: 5 minuta + 30 minuta

Nakon chia doručka u sezoni jagoda evo još jedan jednostavan i veoma svestran recept primjenjiv na sve vrste voća.

Prava je revolucija kad jednom otkrijete da možete izraditi džem bez kuhanja i bez šećera, od sezonskog voća kojeg ne morate ubiti kuhanjem.

Potrebna su samo 2 sastojka, sve ostalo je po želji





POTREBNO:
  • 500 grama očišćenih jagoda
  • 2-3 žlice chia sjemenki ( po mogućnosti bijelih *)
-po želji malo meda ili javorovog sirupa ( agava sirup ili eritrit za dijabetičare )

Jagode pretvoriti u pire u blenderu ili multipraktiku, dodati chia sjemenke i pustiti 30 minuta da nabubre. Najbolje preko noći. Po želji zasladiti jednom žlicom slada.

Možete aromatizirati vanilijom, limunovim sokom i koricom ( odlično se slaže s malinama ), narančinim sokom i koricom ( super kombinacija sa šljivama ), đumbirom ( slaže se s citrusima ), cimetom i klinčićem
( jabuke, kruške )...

Brzo, jednostavno i zdravo. Zadrži sve hranjive sastojke iz voća, omega 3 iz chia sjemenki i vlakna koja daju dugotrajan osjećaj sitosti. Pogodno je za sve generacije pa ne postoji apsolutno nikakav izgovor da se ne upustite u to :)

*Ne postoji nikakva nutritivna razlika između bijelih i crnih CHIA sjemenki osim što će voće zadržati ljepšu boju ako upotrijebite bijele. CHIA je malena sjemenka velikog potencijala o čijim mogućnostima više pročitajte OVDJE .


Chia džemom možete nadjevati palačinke i kolače, dodavati u jutarnje obroke, koristiti za smoothie i sve gdje vam padne na pamet.
Drži u hladnjaku do 7 dana ako ga prije ne pojedete :)
Ako pak zaključite da je staklenka sa džemom prazna, u minutici možete napraviti svoju novu, svježu dozu slatkog džema.

Pogledajte: Sezona je jagoda


utorak, 4. lipnja 2019.

CHIA DORUČAK

Sezona jagoda ne traje dugo, jedan od meni najdražih obroka je jutarnji chia puding s jagodama ili malinama koje stižu uskoro.

Gotov je u trenutku, ako se pripremi navečer ujutro je spreman za ponijeti na posao a napravljen ujutro odličan je kao slatki mali obrok poslije ručka kad se vratim s posla.

OZNAKA: Vegan
PRIPREMA: 5 minuta od početka do kraja






POTREBNO:
zdjelica jagoda
1-2 žlice chia sjemenki
kokosovo vrhnje
bournbon vanilija

IZRADA:
Vilicom izgnječiti jagode, umiješati pola limenke ( cca 200ml ) kokos vrhnja, chia sjemenke i vaniliju. Dobro sve izmiješati i staviti u staklenku ili čašu da odstoji najmanje 15 minuta, idealno preko noći.


Ovo se može smatrati i kao bazom za sve daljnje kreacije u koje možete umiješati:

-zobene pahuljice
-med, javorov sirup, agavu
-kakao zrnca
-peludni prah
-sjeckane orašaste plodove
-organski kakao prah...
-komadiće ostalog svježeg voća ( banane, borovnice... )
Uglavnom sve što vam se čini kao dobra kombinacija

Meni osobno, najviše od svega paše dašak čiste vanilije :)