POTREBNO:
( za 1 obrok )
- pola manje cvjetače
- 1-2 žlice kokosovog ulja
( maslinovog ili ghee ) - goji bobice
- listići badema ( može nasjeckani orasi )
- kurkuma ( ili drugi začini, vidi dolje )
1) U malo vode staviti goji bobice da se rehidriraju
2) Cvjetaču razdijeliti na manje komade pa staviti da se na pari kuha. Ako nemate parilicu staviti cvjetaču u metalno cjedilo iznad lonca s vodom, poklopiti i pariti desetak minuta.
3) Dok se cvjetača kuha, u tavi zagrijati kokosovo ulje, dodati kurkumu i listiće badema pa pržiti da badem lagano dobije boju.
4) Cvjetaču iz parilice prebaciti na tavu s kurkumom i rahlo miješati da se sastojci sjedine. Paziti da se cvjetača ne raspadne.
Ako volite češnjak ovo je dobro vrijeme da dodate malo svježeg ili suhog i sve zajedno još kratko na tavici popržiti.
Servirati posipano listićima badema i ocijeđenim goji bobicama. Uz klice i avokado ovo je jednostavan i ukusan veganski obrok dovoljno hranjiv da organizam malo odmorimo od meseka :)
Boje na tanjuru su poželjne, ne samo vizualno već i funkcionalno, a funkciju je lijepo i jednostavno opisala Valika na Coolinarici.
Promjenom začina dobijemo uvijek novo okusno iskustvo:
-mljeveni korijandar ( meni osobno sjemenke korijandera spadaju među najdraže začine, usitnite ih u mužaru i popržite u kombinaciji kumina, gorušice i sjemenki piskavice )
-asafoetida - ayurvedski začin, koristi se umjest češnjaka, mrvica je dovoljna za intenzivan okus
-začinska mješavina 5 spices
-mljevena gorušica
-curry lišće
-curry mješavina začina u prahu: ima raznih vrsta curry mješavina pa time i raznih okusa curry začina, a može se kombinirati s kokosovim mlijekom i ukuhati kao ujušak.
Ovo je izuzetno pogodan recept za preliti nekim od preljeva. Klasičan s limunovom koricom, sokom i maslinovim uljem uz dodatak himalajske soli i sjeckanog peršuna pretvara ga u toplu salatu, a dodajte još koju crnu maslinu i 'njama' impresija je zajamčena.
Svijet začina je čaroban a cvjetača povrće s tisuću okusa, odlično se pari sa slatkim ili slanim začinima pa ako volite njen okus a još niste kušali u slatkim varijacijama ( uskoro ) slijedi nekoliko:
TOPLA KAŠA OD CVJETAČE
ČOKOLADNI CHIA MOUSSE
4) Cvjetaču iz parilice prebaciti na tavu s kurkumom i rahlo miješati da se sastojci sjedine. Paziti da se cvjetača ne raspadne.
Ako volite češnjak ovo je dobro vrijeme da dodate malo svježeg ili suhog i sve zajedno još kratko na tavici popržiti.
Servirati posipano listićima badema i ocijeđenim goji bobicama. Uz klice i avokado ovo je jednostavan i ukusan veganski obrok dovoljno hranjiv da organizam malo odmorimo od meseka :)
Boje na tanjuru su poželjne, ne samo vizualno već i funkcionalno, a funkciju je lijepo i jednostavno opisala Valika na Coolinarici.
Promjenom začina dobijemo uvijek novo okusno iskustvo:
-mljeveni korijandar ( meni osobno sjemenke korijandera spadaju među najdraže začine, usitnite ih u mužaru i popržite u kombinaciji kumina, gorušice i sjemenki piskavice )
-asafoetida - ayurvedski začin, koristi se umjest češnjaka, mrvica je dovoljna za intenzivan okus
-začinska mješavina 5 spices
-mljevena gorušica
-curry lišće
-curry mješavina začina u prahu: ima raznih vrsta curry mješavina pa time i raznih okusa curry začina, a može se kombinirati s kokosovim mlijekom i ukuhati kao ujušak.
Ovo je izuzetno pogodan recept za preliti nekim od preljeva. Klasičan s limunovom koricom, sokom i maslinovim uljem uz dodatak himalajske soli i sjeckanog peršuna pretvara ga u toplu salatu, a dodajte još koju crnu maslinu i 'njama' impresija je zajamčena.
Svijet začina je čaroban a cvjetača povrće s tisuću okusa, odlično se pari sa slatkim ili slanim začinima pa ako volite njen okus a još niste kušali u slatkim varijacijama ( uskoro ) slijedi nekoliko:
TOPLA KAŠA OD CVJETAČE
ČOKOLADNI CHIA MOUSSE