Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 4. travnja 2019.

LOW CARB - KETO ČOKOLADNI MOUSSE OD CVJETAČE

Ako volite cvjetaču ovo bi vam se moglo dopasti
Ili možda ne :)
Najbolje da probate pa odlučite sami.

Može se pripremiti ranije no isto je tako ukusno ako se odmah servira.

Zapravo ja jako volim cvjetaču a ovo je jedna izdašna slastica bez grižnje savjesti pa ima dana kad iskoristim cijelu limenku kokosovog mlijeka i cijelu veliku cvjetaču i ....hm....pa kaj da velim.....njama :))

Ako nemate običaj koristiti kokosovo mlijeko možete koristiti i obično slatko vrhnje ali kokosovo je pogodno zato što se na hladnom stisne stoga nema potrebe koristiti neki drugi učvršćivač poput kokosovog ulja.

*Limenku kokosovog mlijeka ostaviti na sobnoj temperaturi preko noći. Drugi dan cijelu limenku ( kokosovo vrhnje koje se skupilo na vrhu i kokosovu vodu koja je ostala ispod ) sipati u blender i blendati da se sjedine. Rezultat je prekrasno pravo kokosovo mlijeko.
NAPOMENA:  pazite kad birate limenku kokosovog mlijeka! Čitajte sastojke - neka su mlijeka napravljena od veće a neka od manje količine pravog kokosa. Veoma se rijetko na tržištu nađe limenka sa visokim postotkom pravog kokosa. Ne očekujte čuda, sve su to na koncu industrijski proizvodi, ali ako već biramo, onda izaberimo kvalitetniju verziju.
.

** U trgovinama zdrave hrane postoje mala pakiranja kokosovog vrhnja koje je potrebno samo ubaciti u blender zajedno s vodom da bi se dobilo kokosovo mlijeko.

***Ako ne koristite kokosovo nego neko drugo mlijeko a masa je suviše rijetka najbolje da dodate žlicu - dvije rastopljenog kokosovog ulja koje će pomoći da se mousse na hladnom stisne.

I u jednom i u drugom slučaju odvojiti 2 dl mlijeka za recept, ostalo iskoristiti za smoothie ili neku finu THAI juhicu

Za mousse je POTREBNO:

 • 2 dl kokosovog mlijeka iz limenke* ili kokosovog vrhnja**
 • 2 žlice chia sjemenki
 • pola manje cvjetače
 • 2 žlice kakao praha ili praha od rogača
 • 1 žlica erythritola ili sladila po želji
 • vanili aroma ( opcionalno: pravi rum, rum ili badem aroma )
 • po potrebi 1-2 žlice rastopljenog kokosovog ulja ***
POSTUPAK:
 1. U 2 dl kokosovog mlijeka umiješati 2 žlice chia sjemenki i pustiti da nabubre. Najbolje preko noći.
 2. Drugi dan na pari skuhati cvjetaču pa u blender staviti sve sastojke i dobro izblendati. Nije potreban snažan blender, može i štabni mikser. Ako sfali tekućine dodajte još malo mlijeka .
 3. Ohladite ili servirajte odmah.
  U koliko je masa rijetka*** svakako dodajte kokosovo ulje i mousse ohladite.

  Možete dodati drobljena zrnca kakaa, kokosov čips, cvjetni prah, goji bobice, zapravo sve što vam padne na pamet, može to biti suho ili svježe voće, zobene pahuljice i slično
Recept je veoma pogodan za dodavanje superfood sastojaka u prahu pa ja koristim jednom macu, jednom ashwagandu, u posljednje vrijeme shatavari, a najčešće guaranu kad se radi o doručku ili desertu nakon večere kad treba ostati budan duže od 22 sata jer guarana je snažan stimulans, ne sjeda teško na želudac a višestruko je jača od kave :)

Više slatkih recepata s cvjetačom USKORO
Za sada sretno s cvjetačom! :oD