Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 22. travnja 2018.

DAN PLANETA ZEMLJE 2018

Ne znam jeste li i vi primijetili koliko se puno plastičnog otpada skupi u kućanstvu unutar par dana?
Ili to možda samo kod nas?

Od kad sortiramo otpad pa vrećica s prikupljenom plastikom stoji pored sušionika moram primijetiti kako mi se čini da je neprestano puna.

Zapravo, ako malo bolje pogledamo velik dio namirnica zapakiran je upravo u plastiku i ostalu nerazgradivu PET ambalažu opasnu za okoliš ukoliko je ne recikliramo. O posljedicama toga pisala sam u tekstu  'Plastika fantastika' pije par godina.

Prilika je da kažem kako me neki dan ugodno iznenadila jedna obična četkica za zube koju sam pronašla u DM-u.
Izrađena od bambusa, osim lijepog jednostavnog dizajna na sebi je imala naljepnicu s tekstom:


'Jeste li znali da se svake godine proizvede 3,6 milijardi plastičnih četkica za zube? Šokantno, većina njih će završiti u oceanima i odlagalištima smeća. Zahvaljujući vama, ovo neće biti jedna od njih. Za razliku od normalnih plastičnih četkica za zube, Humble četkica ima dršku koja je napravljena od
100% biorazgradiovog, održivo uzgojenog bambusa - najbrže rastuće biljke na svijetu. Bambus je prirodno antibakterijski te nema potrebe za upotrebom gnojiva ili pesticida tijekom njegova uzgoja...itd.' .

Uz to još piše da dio prihoda od prodaje pomaže potrebitoj djeci oko preventive oralne skrbi....sve u svemu jedan običan mali proizvod za 25 kn a toliko puno koristi od njega.

A jeste li znali da biorazgradivu vrećicu u BIPI, DM-u, SPARU i sl. jednom kad kupite nosite cijeli život? Kako? Kad se potrga odete na blagajnu trgovine gdje ste je kupili i oni vam zamijene za novu. To se zove vrijednost za novac!!!

Želeći dati svoj doprinos Udruga Medenjak iz Varaždina i ove je godine uoči Dana planeta Zemlje jučer na varaždinskom placu u suradnji s Varaždinskom gradskom tržnicom i gradskom tvrtkom Čistoća provela akciju podjele platnenih vrećica s namjerom skretanja pozornosti na štetnost plastike i važnost recikliranja.

Svaki pojedinac da bi dobio platnenu vrećicu morao je odgovoriti na tri simbolična pitanja vezana uz ekologiju.

I znate što? Odgovori su bili sramotno poražavajući. Toliko poražavajući da ta spoznaja boli.

Osjetiš strah. Nešto kao kad padaš duboko u zemlju a na ulazu piše: 'Vi što ulazite izgubite svaku nadu', a ti se uhvatiš za četkicu za zube i panično vadiš iz smeća foliju od bombona koju si zabunom ubacio u krivu vrećicu za recikliranje nadajući se kako ćeš svojim doprinosom spasiti svijet.
Istovremeno se duboko u sebi nadaš da ima dovoljan broj ljudi koji misle isto.

Vezani članci: Plastika Fantastika,  Dan planeta Zemlje ( 2017 )