Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 6. kolovoza 2016.

SOČNI RIŽOTO S TIKVICAMA

Ako ste i vi jedni od onih kojima ljeti u vrtu tikvice rastu kao lude onda, pretpostavljam, koristite svaku prigodu da ih iskoristite.
Evo jednog jednostavnog i sočnog brzinskog recepta u kojem se tivice mogu izdašno iskoristiti

Za bazni rižoto je POTREBNO:

1 šalica riže za rižoto
2 šalice povrtne juhe ( najbolje domaće, procijeđene )
2 šalice tikvica, sitno ribanih
1 šalica ribanog sira ( varaždinac, cheddar, emmentaler..)
1 šalica vrhnja za kuhanje
3 žlice maslaca
sol i papar

Opcionalno: luk, češnjak, kurkuma, kumin, šafran... ili svježi začini poput kopra i sjeckanog peršina i naravno, povrće po želji

Popržiti rižu na žlici maslaca pa postepeno zalijevati vrućom juhom i kuhati da omekša.
Kad je gotovo, umiješati tikvice, ribani sir, preostale dvije žlice maslaca i vrhnje za kuhanje. Sol i papar se podrazumijevaju ali oprezno ako je juha već bila posoljena.
Pričekati koju minutu da se sir rastopi i servirati.

Riža se može dinstati na luku uz dodatak češnjaka i ostalih začina i na kraju posipati sjeckanim peršunovim lišćem, može se dodati i graškić i mrkvica ili bilo koje drugo povrće.
Meni je savršeno ako umjesto maslaca koristim GHEE a uz takav obrok najbolje mi odgovara samo neka svježa zelena salata.
Računajte na to da tikvice na kraju otpuste malo vode pa rižu prije nego što ih dodate ukuhajte malo gušće.

Svejedno što sve dodate, bitno je da se utroše tikvice kojima je upravo sada puna sezona :)

DODATAK: Nije na odmet spomenuti da pravila kažu da je za jedan obrok potrebno oko 50g riže ukoliko se ona koristi kao prilog ili 80g ako se koristi kao samostalno jelo ali ja za svaki slučaj stavim mnogo više, da ne sfali.
Svatko ima neku svoju malu tajnu kako skuhati dobar rižoto, ukoliko je nemate možete OVDJE pogledati pet osnovnih pravila a jednu od informacija iz prve ruke o tome kako se kuha pravi talijanski rižoto i koju rižu upotrijebiti možete pročitati i  OVDJE

Recept za PIRJANU CRNU RIŽU  ( sve kvalitete crne riže OVDJE )
Recept za RIŽOTO S CIKLOM
Recept za RIŽOTO OD VRGANJA
Recept za ŽUTO-ZELENI RIŽOTO
Recept za RIŽOTO OD QUINOE I SHIITAKE GLJIVA
Recept za RIŽU S ČEŠNJAKOM

Dobar vam rižoto!