Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 25. veljače 2016.

PRIMAL vs PALEO vs HRANA

Vjerojatno ste već bolesni od susretanja 'paleo' oznaka po blogovima i novinskim člancima.
Paleo ovo, paleo ono.....
Povremeno zamijetite da u nekom tekstu navode 'primal paleo' pa se možda priupitate što je sad pak to, no u globalu u našim se glavama sve to svrstalo u jednu veliku kategoriju nečega što u osnovi znači isto - prehrana bez ljudskih manipulacija.

Paleo generalno ima tri kategorije; STROGU, NORMALNU i OSNOVNU o kojima sam već pisala OVDJE a razlike u kategorijama iako su se nekad činile sitne sad već postaju jako bitne jer netko će odbiti ovu zdravu prirodnu prehranu iz čistog straha od drastičnih promjena, ne znajući da zapravo kompletnu svoju prehrambenu tablicu može složiti sam. Važno je samo da se prehrana bazira na neprerađenim sastojcima, a žitarice, leguminoze i mliječni proizvodi mogu se konzumirati u varijacijama ako ne pretjerujemo s njima. Mnogo je onih koji ne poznavajući paleo ljestvicu zbunjeno gledaju kako se netko na paleu prehranjuje rižom ili zaslađuje recimo tamnom čokoladom koju strogi paleo isključuje dok je normalna i primal verzija kao takvu ( 70% kakaa i više ) dozvoljava.


Nemojmo biti isključivi i nemojmo se držati nečega kao pijan plota jer to u velikoj mjeri otežava promjenu prehrane koja bi sama po sebi trebala biti korisna i zdrava a završi prije nego što je počela upravo zbog tih nekih krutih okvira i kompliciranih pravila koja smo si zadali.
Znamo da previše ograničenja čovjeka sputava a s više zabrana veća je mogućnost da nam uzica kojom smo se vezali popuca jer nitko od nas ne želi biti sputan.

Ona Hipokratova: 'Neka tvoja hrana bude tvoj lijek i tvoj lijek neka bude tvoja hrana' mogla bi biti velika istina da se nije umiješala prehrambena industrija i hranu pretvorila u biznis, a tempo života nagazio nas do ruba nervnog sloma i pretvorio u marionete potrošačkog društva pa umjesto da kuhamo radije kupujemo.
Zgrabimo nešto u pekari pa jedemo u autu na putu do posla, jedemo gablece iz lokalnog restorana, dođemo kući s posla pa ubacimo u pećnicu pizzu iz Ledo škrinje ili izgladnjeli jednostavno uletimo u frižider nesposobni za kuhanje...
Svjesni da bi promjena dobro došla jednostavno smo preumorni za nju.

Ipak neke su stvari vrijedne da izvučemo maksimum iz sebe.

Činjenica je da su promjene efikasne jedino ako su iz uvjerenja a uvjerenja su otprilike kao i usta puna pokvarenih zuba; dugo treba da odeš kod zubara a kad si već na to primoran čupaš jedan po jedan
..bez šećera..
...bez laktoze...
.....bez glutena....


...KAD SMO VEĆ KOD  GLUTENA 


Medijska borba ''za i protiv'' glutena je počela. Ima glutena - nema glutena, gluten škodi - gluten ne škodi....
Ama ljudi moji...činjenica je da jedemo previše kruha ali ono što treba naglasiti je da ovo nije borba protiv glutena već mnogo više od toga - to je borba protiv prerađene hrane i rafiniranih namirnica koje nas čine bolesnima a za koje će se prehrambena industrija žestoko i beskompromisno boriti svim sredstvima, uključujući lažne studije, (pot)plaćene novin(ar)ske članke i medijske reklame sa mnogo skrivenih istina. 

Zastanite malo i upitajte se gdje je istina. Je li to što stavljate u usta korisno za  vas ili je samo brzi usputni obrok i izvor nečije dobre zarade? Zar doista vjerujete da je njima stalo do našeg zdravlja? Pročitajte sastojke. Da im je stalo ne bi u to što jedemo nabacali toliko smeća: skrivenih šećera, pojačivača okusa, hidrogeniziranih ulja i otrovnih trans-masnoća ( da, da, u to su uključena i ona iz samoposluge )


Zapitajte se samo kako bi vaš kulinarski uradak izgledao da ga ostavite na vitrini u sobi tjedan dana? Ili dva tjedna? A na policama trgovina namirnice stoje mjesecima, neke i godinama, pa kako im to uspijeva?


Jednostavno, jer hidrogenizirane masnoće ih doslovce konzerviraju. To je kao neki vid plastične folije kojom je hrana na nevidljiv način zaštićena a koju mi s namirnicom pojedemo i lijepo se iznutra zamumificiramo.
Svaki dan novi sloj. Iz dana u dan. Iz godine u godnu. Po staničnim stijenkama i krvnim žilama. Jupi.

Ako vam se ne sviđa što čujete nemojte čitati. Lakše je živjeti u neznanju. Bar imamo opravdanja zašto ništa ne činimo. Učiniti nešto znači uložiti trud ( što nam se neda ) i vrijeme ( kojeg nemamo ili ne želimo dati ), pa najbolje da ostane status quo.

A ne treba mnogo...( eto nje opet :)

Samo vam želim olakšati stvar i objasniti da je svejedno kako se zove nova prehrana  - primal, paleo ili primal paleo -i da je svejedno ako krenete s njom pa se povremeno utopite u nedozvoljenim vodama poput tanjura leće, zdjelice riže ili šalice svježeg sira, jer sigurno vam ništa od toga neće naškoditi osim što će sir potaknuti kiselinu u želucu a od riže ćete se možda drugo jutro probuditi naotečenih kapaka kao ja.
Važno da je želja za promjenom pobijedila.

Mnogo je varijacija u paleo smjeru i mnogo je možda zbunjujućih informacija za nekog tko je totalni početnik ili koga to u osnovi ne zanima, no ako imalo poštujete sebe i držite do vlastitog zdravlja zamislit ćete se nad onim što stavljate u usta jer sve što progutamo cirkulira našim venama, hrani mozak i uvlači se u zglobove.

Nevažno je koliko imate godina i što ste sve pojeli do sada ( uostalom sve nas je pomela industrijska revolucija, pogledajte samo po mojim starim postovima :)) važno je samo ono što je pred nama i što još možemo za sebe učiniti. U tom slučaju nema veze ni ime ni forma ( paleo, nepaleo, lchf, blabla..) ako ovo na tanjuru što stoji pred vama bez grižnje savjesti možete nazvati - hrana.

Komentar?