Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 24. travnja 2015.

SHAKSHUKA


Idealan obrok za bezmesni dan ili dane bez inspiracije.
Za vikend doručak ili laganu večericu, za trenutak kad otvorite frižider a unutra nema ničega. Ukratko - iz ničega nešto pa se isplati isprobati.

Iako na slici nije vidljivo, osnovni sastojak ovog jela su jaja a cijela procedura do serviranje traje nekih pola sata što ovo jelo čini itekako poželjnim uz današnji tempo života.


SASTOJCI:
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 crveni luk (sitno sjeckan)
  • 3 češnja češnjaka ( očišćenog i sitno sjeckanog ) 
  • 1/2 male ljute papričice ( sitno sitno sjeckane ) ili jedna mala žličica čili paprike u prahu
  • 1 crvena paprika babura ( nasjeckana na kockice )
  • otprilike kilogram svježe rajčice, očišćene, oguljene i nasjeckane ili 1 velika konzerva već gotovih sjeckanih rajčica
  • 2 vrhom pune žlice paste od rajčica
  • 1 žličica soli ( ili više po potrebi )
  • 1 žličica dimljene crvene paprike (ima je u Žitnici u Varaždinu)
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žličica mljevenog kumina ( ili skršenog u mužaru )
  • 1/2 žličice mljevene kurkume
  • žličica meda ( opcionalno )
  • po želji malo octa
  • 100-150g feta sira
  • 4-5 jaja
  • sjeckani peršin za serviranje
U tavici sa čvrstim dnom ugrijati maslinovo ulje i na njemu popržiti sitno sjeckani luk, papriku i ljutu papričicu. Kad je već sve malo omekšalo dodati češnjak, sol, papar i začine pa pržiti još pet minuta da se sastojci sjedine.

Dodati svježu ili konzerviranu rajčicu, pastu od rajčica, med i po želji malo octa. Smanjiti temperaturu i na umjerenoj vatri pržiti 12-15 minuta da povrće omekša i sok od rajčice se reducira. Mora ostati dovoljno tekuće da se ljuljuška kad protresete tavicu :)

Kad je umak dovoljno reduciran, tavicu maknuti s vatre, žlicom napraviti grabice i u svaku razbiti jaje. Po svemu nadrobit feta sir pa poklopiti i vratiti na vatru ili staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.

Gotovo je kad bjelanjak preko jaja dobije laganu boju. Meni se uvijek ispeče previše ali ne odustajem od pokušaja :)

Posipati sjeckanim peršunovim lišćem i servirati uz salatu.

Kako izgleda popularno mjesto serviranja shakshuke pogledajte OVDJE