Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 10. svibnja 2014.

S H R I K H A N D

Ovo je jedan od onih finih malih deserata za dušu koji ne iziskuje ni truda ni vremena a zadovoljava u maloj dozi. Volimo takve, zar ne?

Obzirom da se radi od klasičnog jogurta a ja sam od onih 'slatkih' ljudi kojima je svaka varijanta običnog jogurta suviše kisela i jedino što pijem je Vindijina Fortia, priznajem da sam ispočetka bila malo skeptična po pitanju izrade. 
Ako ste i vi jedan od takvih, vjerujte, ovo će vam se itekako dopasti.

Po definiciji iz Wikipedije, shrikhand je indijska poslastica napravljena od procijeđenog jogurta s raznim dodacima  poput orašastih plodova i začina, najčešće vanilije, cimeta ili kardamoma a u nekim inačicama u njega se miješa i pulpa od svježeg voća. 

Uvjerena sam da je s voćem odlično iako nisam probala iz čisto jednostavnog razloga: OVO je fantastično! A kad je nešto dobro teško se toga mogu zasititi no zasigurno ću uskoro isprobati, tržnica je puna svježih jagoda, 

Za shrikhand je potrebno:
  • jedna kantica ( 1 litra ) Vindijinog čvrstog jogurta ( možete probati i s drugim čvrstim jogurtom no meni je ovaj u konačnici nekako najukusniji )
  • gusto sito 
  • gaza ili gusta pamučna tkanina
  • javorov sirup ( ili med )
  • sjemenke pinije ( suncokretove sjemenke, sjeckani bademi ili orasi... )
  • malo pistacija (ne soljenih) 
  • par zrnca kardamoma 
Izrada: 
Sito obložiti gazom ili pamučnom tkaninom, u nju sipati jednu litru čvrstog jogurta i pustiti preko noći da se jogurt dobro ocijedi. 
Nije potrebno pritiskati samo lagano prekriti kuhinjskom krpom iz čisto higijenskih razloga. 

Ujutro će vas dočekati božanstveno dobar, meki, glatki i slatki sirek. Da, da....dobro ste pročitali, ni traga od one klasične jogurtove kiseline.

No najbolje tek dolazi. Sad kad ste dobili svoju malu ali dragocjenu količinu procijeđenog jogurta ( pod nazivom 'chakka' ) pretvorite ga u shrikhand i servirajte u malenoj zdjelici s jednom žlicom javorova sirupa, prstohvatom prženih pinija, prstohvatom pistacija i nekoliko zrnca kardamoma.

Možete mijenjati  sastojke ( med, agavin sirup ), dodati bilo koje druge kombinacije sjeckanih orašastih plodova ( blanširane bademe, lješnjake, orahe, indijske oraščiće, brazilske oraščiće.. ) od svih koje sam kombinirala pinija i pistacija uvijek su ispali najbolja kombinacija, možda zbog nježnog okusa pinije,ne znam,no bez obzira u kojoj varijanti servirali svoj mali slatki obrok - kardamom je uvijek obavezan.
Čaroban kardamom osim svog izuzetnog okusa ima i ljekovita svojstva stoga napravite svoj zdravi desertić i uživajte.
:)
P.S. Napominjem da se po originalnom receptu ocijeđeni jogurt dobro dobro izmiješa sa šećerom ali kako ne jedemo šećer ( jel? :) ovo je zdravija varijanta.