Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 24. travnja 2014.

SIROVI ŠPAGETI OD TIKVICA

Vratimo se hrani

U posljednje vrijeme posebna se pažnja počela pridavati sirovoj hrani, što nije neobično obzirom na način života koji vodimo i utjecaj koji ona ima na naš organizam.
Reklo bi se da smo se osvjestili.

Jedan od najjednostavnijih obroka spremljen u doslovce pet minuta je ovaj od spiruliranih tikvica i začinskih trava. U stvari doslovce od svega zalenog što vam je trenutno pri ruci.

Za špagete je potreban spirulator, najpoznatiji je GEFU ( Varaždinci ga mogu naručiti u Medenjaku ) a za umak od začinskih trava potrebno je:
-malo maslinova ulja
- prstohvat sjeckanog kopra
-malo svježeg timijana
-1 ribani režanj češnjaka
-2-3 komada sjeckanih sušenih rajčica
-žlica limunova soka
-nešto svježih listova špinata
-sol i papar

Kupljene tikvice oguliti a domaće samo dobro oprati pa odrezati spiralnim rezačem poput špageta.
Za umak s uljem izmiješati sve sastojke osim špinata pa preliti preko tikvica, umiješati svježe listove špinata i poslužiti s listićima parmezana




Malo zahtijevniju verziju priprema  Nada Rocco a prenosi list Glorija u kojoj je za 4 osobe potrebno:

-2 tikvice
-šaka kapara
-prstohvat listova bosiljka
-pola šalice indijskih oraščića
-1 žlica tahinija
-1 režanj češnjaka
-sok pola limuna
-1 žličica dijon senfa
-2 žlice maslinova ulja
-sol i papar

Tikvice oguliti i spiralno narezati. Sve sastojke osim kapara izmiješati u blenderu. Prije posluživanja tikvice začiniti s malo maslinova ulja, preliti umakom i ukrasiti kaparama.