Za ovo jednostavno jelo možemo upotrijebiti bilo koju vrstu brašna, slanutkovo, raženo, heljdino... i bilo koju vrstu gljiva, a ako žalfiju zamijenimo ružmarinom ili bosiljkom dobit ćemo sasvim novi okus. To volimo, jedan recept - bezbroj okusa... i još k tome tako jednostavan.
POTREBNO:
POTREBNO:
- 500 g ricotte ili svježeg kravljeg sira
- 100g svježe ribanog parmezana
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- 200g integralnog brašna ( + još malo po potrebi )
- maslinovo ulje
- 2 režnja češnjaka, sitno sjeckanog
- par manjih rajčica
- par listova svježe žalfije
- šumske gljive
- malo sjeckanih badema
Ocijediti sir pa ga staviti u zdjelu s ribanim parmezanom, jajem i solju. Dodati brašno i sve zajedno umijesiti u glatku masu. Po potrebi dodati još brašna.
Velikom žlicom grabiti žličnjake i spuštati ih ravno u uzavrelu slanu vodu. Mogu se napraviti i na klasičan način - razvaljati prst debelu kobasicu pa rezati njokiće. Kuhani su kad isplivaju.
Za umak zagrijati maslinovo ulje, dodati češnjak, gljive, prepolovljene rajčice ( ako su velike oguliti kožu i narezati ih ), na kraju dodati žalfiju te pržiti par minuta da se sastojci lagano sjedine. Preliti preko njoka, posuti krupno rezanim bademima i u stilu Jamiea Olivera još sve malo pošpricati maslinovim uljem i servirati uz svježe ribani parmezan.