S prvim kišama temperature su pale pa je i naša potreba za toplim juhicama lagano porasla. Zbog svojih sastojaka, minestrone pruža bezbroj mogućnosti za kreativne varijacije a jedna od njih je svakako i ova s mozzarelom.
POTREBNO:
2 žlice maslinova ulja
1 šalica sjeckanog luka
1 češanj sjeckanog češnjaka
1 šalica sjeckane mrkve
1/2 šalice stabljika sjeckanog celera
1 žlica svježeg origana, sjeckanog
1 žlica svježeg bosiljka, sjeckanog
1 konzerva pelata
1 mala glavica kelja, očišćenog i nasjeckanog
1/2 šalice crnih maslina bez koštica, nasjeckanih
1 mala limenka crvenog graha, ocijeđenog
sol, papar, čili papričica
mozzarela narezana na kolutiće
sitna tjestenina ( školjkice )-po želji
- Na 2 žlice maslinova ulja popržiti sjeckani luk, mrkvu, češnjak i stabljike celera. Kuhati nekoliko minuta pa dodati ocijeđeni i isprani grah, sjeckani origano i bosiljak.
- Podlijati s cca jednom litrom vode, posoliti, popapriti i po želji dodati sjeckanu čili papričicu
- Zatim dodati pelate, sjeckani kelj i na kolutiće narezane crne masline
- Kada kelj počne venuti može se po želji dodati malo sitne tjestenine, oprezno da juha ne postane suviše gusta.
- Pustiti da vrije oko 20 minuta na laganoj vatri
- Gotovu juhu sipati u zdjelice i po površini poslagati narezanu mozzarelu pa staviti na par minuta u zagrijanu pećnicu ( najbolje ispod grila ) da se sir rastopi
- Poslužiti vruće uz komadiće poprženog integralnog kruha
Ovisno o gustoći, minestrone se može ostaviti s više tekućine i poslužiti kao sastavni dio ručka u smislu juhice kao na gornjim slikama ili se može kuhati dovoljno dugo da se reducira tekućina i poslužiti kao kompletan obrok u vidu sve-u-jedan, kao što je to servirano OVDJE.
Mmmm...njama
Mmmm...njama