Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 25. prosinca 2014.

BLAGDANSKI BAKALAR

Znam, znam....definitivno malo kasnim s bakalarom, no za dobar recept kao i za dobre želje nikad nije suviše kasno, pa obzirom da je pred nama doček, Uskrs, slijedeća Nova....bit će još mnogo prilika za bakalar s krumpirom kojeg nazivaju raznoraznim imenima.
Zato smo mi svog nazvali 'blagdanski'.

Kao i za sve ostalo u kuhinji i ovdje će biti potrebno malo eksperimentiranja s količinama dok pronađete svoj omjer sastojaka ovisno o količini gladnih usta koje želite nahraniti. Recimo samo da je količina dolje navedenih sastojaka pozamašna i dovoljna kao glavno jelo za cca 8-9 osoba dok bi se kao predjelo bez straha moglo poslužiti 12-15 obroka.

SASTOJCI:

1 kg suhog bakalara
2 kg krumpira ( oguljenog i narezanog na ploškice )
oko 4-5 dl maslinovog ulja
oko 3-4 dl mlijeka
1 poštena glavica češnjaka, očišćena i sitno naribana ili nasjeckana
2 manja ili 1 veliki svežanj peršinova lišća, nasjeckanog
sol, papar

POSTUPAK:

( AKO OVO ŽELITE OBAVITI DAN RANIJE PROČITAJTE UPUTE NA DNU )
1) Bakalar narezati na velike komade ( manjeg prepoloviti a velikog na 3 komada ) pa staviti u veliki lonac, preliti hladnom vodom i namakati tri dana svakog dana mijenjajući vodu. Pokušajte ga smjestiti u šupu ili podrum jer smrdi ko vrag.
2) Trećeg dana skuhati bakalar u vodi u kojoj se močio. Ako imate plinsko kuhalo napravite to na balkonu ili na dvorištu, ako nemate posudite od susjeda ( vjerujte, isplati se :) pa kuhajte poklopljen bakalar otprilike 20 do najviše 30 minuta. Mora biti još pomalo tvrd i držati se zajedno.
Nakon najviše pola sata izvaditi ga šupljikavom žlicom a u vod u kojoj se kuhao skuhati krumpir. Posoliti vodu.
3) Dok se krumpir kuha očistiti bakalar. Najbolje prstima. Nije teško ali je ljepljivo i malo duže traje.
Bit će puno teže ako je bakalar prekuhan no ako je dobro skuhan onda velike komade jednostavno odvojiti od kralježnice, koža se skida u jednom komadu a jedine sitne kosti su oko peraja, sve ostalo su koščobe s kojima nemate brigu jer su itekako dobro vidljive. Ako vam koja i pobjegne kasnije se ulovi.
4) Skuhani krumpir ocijediti
5) U duboki lonac uliti otprilike 2 dl maslinjaka, polovicu češnjaka i lagano popržiti. Dodavati redom krumpir i bakalar pa sve lagano pritiskati gnječilicom za krumpir istovremeno podlijevajući toplim mlijekom i maslinovim uljem. NE pregnječiti! Komadi krumpira i ribe moraju ostati krupni. Obilno posuti paprom i sjeckanim peršinom i dalje gnječiti. Ako je suviše suho dodati još malo maslinjaka ili mlijeka. Masa mora biti kao krumpir salata, ne suviše žitka ali ni suviše suha.

Poslužiti kao obrok uz zelenu salatu ili kao predjelo u malim zdjelicama

AKO RADITE DAN RANIJE

  1. Namočiti bakalar 4 dana prije serviranja, skuhati ga treći dan
  2. Sačuvati vodu od kuhanja bakalara
  3. Očišćeni bakalar preliti mlijekom da ogrezne, poklopiti i staviti na hladno
  4. Na dan serviranja u vodi od bakalara skuhati krumpir
  5. Bakalar ocijediti od mlijeka pa mlijeko lagano zagrijati
  6. Dalje postupiti kao što piše gore u navodu 5)
Bez brige, nemožete pogriješiti, što god uradili i kako god pomiješali omjere od finih sastojaka uvijek ispadne fino jelo. Zato samo naprijed, zgnječite svoj blagdanski bakalar i servirajte ga toplog ili hladnog, odličan je bez obzira kako vam ispao. 
Psssst...ne štedite na peršunu i češnjaku a ako vam se čini pomalo bezukusan još ga malo popaprite i dosolite ;)