Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 6. srpnja 2014.

BLOODY RIŽOTO

Ako volite rižoto ovaj će vam se vjerojatno dopasti.
Izvrstan je kao samostalno jelo ili zanimljiv prilog a zbog atraktivne boje super je u kombinaciji crnog sipinog i klasičnog bijelog ili žutog Milanese rižota.

POTREBNO:

  • pola glavice crvenog luka ( ili stručak mladog )
  • šalica Arborio riže
  • otprilike 1 dl crvenog vina ( može i bijelo )
  • 2 svježe male cikle ili 1 velika
  • bujon juha od povrća
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice maslaca
  • sol
  • papar
Ugrijati maslinovo ulje i žlicu maslaca. 
Dok se ulje grije nasjeckati luk pa ga popržiti na laganoj vatri da bude staklast.
Dodati opranu i ocijeđenu rižu, još je malo popržiti pa podlijati vinom.
Za to vrijeme oguliti ciklu i usitniti je u blenderu s malo vode. Ako želite možete ju pretvoriti u pire, ja volim da mi tu i tamo ostane koji komadić. Vode doliti u blender samo toliko koliko je potrebno da se cikla može umutiti. Izblendanu ciklu izliti preko riže, posoliti, popapriti i doliti juhe koliko je potrebno da cikla ogrezne. 
Pokriti i pustiti da se riža kuha oko petnaestak minuta. 
Povremeno provjeriti stanje tekućine.
Kad je gotovo ugasiti vatru, dodati ostatak maslaca, promiješati pa pustiti da odmori još pet minuta.
Servirati posuto ribanim parmezanom.