Ovo je jedan od onih finih malih deserata za dušu koji ne iziskuje ni truda ni vremena a zadovoljava u maloj dozi. Volimo takve, zar ne?
Obzirom da se radi od klasičnog jogurta a ja sam od onih 'slatkih' ljudi kojima je svaka varijanta običnog jogurta suviše kisela i jedino što pijem je Vindijina Fortia, priznajem da sam ispočetka bila malo skeptična po pitanju izrade.
Ako ste i vi jedan od takvih, vjerujte, ovo će vam se itekako dopasti.
Po definiciji iz Wikipedije, shrikhand je indijska poslastica napravljena od procijeđenog jogurta s raznim dodacima poput orašastih plodova i začina, najčešće vanilije, cimeta ili kardamoma a u nekim inačicama u njega se miješa i pulpa od svježeg voća.
Uvjerena sam da je s voćem odlično iako nisam probala iz čisto jednostavnog razloga: OVO je fantastično! A kad je nešto dobro teško se toga mogu zasititi no zasigurno ću uskoro isprobati, tržnica je puna svježih jagoda,
Za shrikhand je potrebno:
- jedna kantica ( 1 litra ) Vindijinog čvrstog jogurta ( možete probati i s drugim čvrstim jogurtom no meni je ovaj u konačnici nekako najukusniji )
- gusto sito
- gaza ili gusta pamučna tkanina
- javorov sirup ( ili med )
- sjemenke pinije ( suncokretove sjemenke, sjeckani bademi ili orasi... )
- malo pistacija (ne soljenih)
- par zrnca kardamoma
Sito obložiti gazom ili pamučnom tkaninom, u nju sipati jednu litru čvrstog jogurta i pustiti preko noći da se jogurt dobro ocijedi.
Nije potrebno pritiskati samo lagano prekriti kuhinjskom krpom iz čisto higijenskih razloga.
Ujutro će vas dočekati božanstveno dobar, meki, glatki i slatki sirek. Da, da....dobro ste pročitali, ni traga od one klasične jogurtove kiseline.
No najbolje tek dolazi. Sad kad ste dobili svoju malu ali dragocjenu količinu procijeđenog jogurta ( pod nazivom 'chakka' ) pretvorite ga u shrikhand i servirajte u malenoj zdjelici s jednom žlicom javorova sirupa, prstohvatom prženih pinija, prstohvatom pistacija i nekoliko zrnca kardamoma.
No najbolje tek dolazi. Sad kad ste dobili svoju malu ali dragocjenu količinu procijeđenog jogurta ( pod nazivom 'chakka' ) pretvorite ga u shrikhand i servirajte u malenoj zdjelici s jednom žlicom javorova sirupa, prstohvatom prženih pinija, prstohvatom pistacija i nekoliko zrnca kardamoma.
Možete mijenjati sastojke ( med, agavin sirup ), dodati bilo koje druge kombinacije sjeckanih orašastih plodova ( blanširane bademe, lješnjake, orahe, indijske oraščiće, brazilske oraščiće.. ) od svih koje sam kombinirala pinija i pistacija uvijek su ispali najbolja kombinacija, možda zbog nježnog okusa pinije,ne znam,no bez obzira u kojoj varijanti servirali svoj mali slatki obrok - kardamom je uvijek obavezan.
Čaroban kardamom osim svog izuzetnog okusa ima i ljekovita svojstva stoga napravite svoj zdravi desertić i uživajte.
:)
P.S. Napominjem da se po originalnom receptu ocijeđeni jogurt dobro dobro izmiješa sa šećerom ali kako ne jedemo šećer ( jel? :) ovo je zdravija varijanta.
Čaroban kardamom osim svog izuzetnog okusa ima i ljekovita svojstva stoga napravite svoj zdravi desertić i uživajte.
:)
P.S. Napominjem da se po originalnom receptu ocijeđeni jogurt dobro dobro izmiješa sa šećerom ali kako ne jedemo šećer ( jel? :) ovo je zdravija varijanta.