Uskrs je vrijeme kad se najviše kuhaju jaja.
Iako ih spremamo čitave godine nekako u ovo vrijeme najviše obraćamo pažnju kako će nam ispasti stoga nije na odmet imati na umu nekoliko sitnica:
- Prvo i osnovno: pratiti kad se pojave mjehurići jer se vrijeme kuhanja računa od trenutka kad voda zakipi
- nakon što voda zakipi poklopiti jaja, ugasiti vatru i ostaviti tako ovisno o tome kakva jaja želimo ( slika ) - za tvrdo kuhana dovoljno je deset do dvanaest minuta
- nakon što istekne potrebno vrijeme jaja isprati pod hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja
Komentar: u posljednje vrijeme od kad tako kuham jaja možda mi se samo u dva-tri navrata dogodilo da su tvrdo kuhana jaja bila u sredini nešto malo mekša ( kao ova na slici od osam minuta ) no i takva su još uvijek ukusnija nego ona koja sam svojevremeno kuhala i kuhala, i usput radila nešto drugo pa zaboravila na vrijeme
Evo još par stvari na koje treba podsjetiti
- jajima ravno iz frižidera treba dulje vrijeme da se skuhaju stoga bi bilo dobro izvaditi ih van nešto ranije
- vrijeme kuhanja ovisi o veličini jaja, navedeno vrijeme odnosi se na velika jaja ( ne ona ekstra velika )
- što više vode stavimo to treba više vremena da zavrije, dovoljno je staviti samo toliko vode da prekrije jaja
- brzina kojom će zakipjeti voda također ovisi o debljini posude u kojoj se kuha
- savjet naših baka: žlica soli u vodi olakšava kasnije guljenje jaja no ne zaboraviti da sol produžuje vrijeme potrebno da voda zakipi
- sasvim svježa potonu na dno, što su starija to je zračna komora veća pa se dižu prema gore, stara jaja plutaju
- lakše se gule ako ih lupnemo s donje strane gdje je zračni mjehurić jer se onda povuče i opna pa se ljuska skine u komadu
- kuhana jaja držati u hladnjaku i pojesti unutar pet dana